1. Oktobra 2024.

Rusi probili odbranu ‘neosvojive tvrđave’, Ukrajinci u nevolji, sprema se pakao

‘Ako padnu, Putin je blizu glavnog cilja!’

Zvaničnici tvrde da su Rusi poslali dodatnih 5.000 vojnika u bitku za Vuhledar i da se planira veliki napad kako bi se on konačno zauzeo.

Stotine ukrajinskih vojnika moglo se naći ‘u pećini’ u gradu Vuhledar. Ruske snage sve više napreduju prema gradu, koji se pokazao kao tvrd orah za okupatorske snage, ali se čini da bi nakon više od dvije i po godine mogao pasti u ruske ruke, piše The Telegraph. Već su se pojavili navodni snimci koji prikazuju ruske zastave podignute u Vuhledaru.

Loše vijesti za Ukrajinu stižu s fronta. Rusi su u borbama zauzeli grad Ukrainsk, a Selidi napadaju sa juga, čime žele da uspostave svoje položaje u planiranom okruženju Vuhledara. Vode se i borbe za sela Hirnik i Cukurine, a ako ih dobiju stići će do zapadne obale akumulacije Kurahov kod istoimenog grada, koji je glavni logistički centar Ukrajine za južni Donbas. Istovremeno, druga jedinica ruske vojske već je napredovala do ivice istočne obale jezera.

– Situacija u gradu je veoma teška, Rusi napadaju sa tri strane, a mi imamo sve manje hrane i municije, rekao je neimenovani vojnik ukrajinskom blogeru Stanislavu Bunjatovu .

Tvrdi i da ukrajinski oklopni transporteri ne mogu doći do tog područja zbog napada ruske artiljerije i dronova. Umjesto toga, pojedine jedinice pokušavaju izaći iz ruskog okruženja pod okriljem noći.

– U proseku, ako 10 ljudi u grupi napusti grad, iz njega izađe četiri do šest, rekao je on.

To su ogromni gubici za ionako desetkovane ukrajinske snage, a vojnici su očajni nakon što je vrhovna komanda vojske povukla iz Vuhledara komandanta ukrajinske 72. mehanizovane brigade, koja je sve ovo vreme branila grad.

Pukovnik Ivan Vinnik je veoma cijenjen među borcima, pričalo se i o njegovom unapređenju, a neki tvrde da je povučen iz Vuhledara jer ga je trebalo spasiti prije nego što grad padne pod rusku čizmu.

Vuhledar se naziva tvrđavom jer su Rusi od samog početka invazije na Ukrajinu bezuspješno pokušavali da je osvoje, uz ogromne gubitke.

Ipak, čini se da su Putinove snage sve bliže konačnom zauzimanju Vuhledara, a to potvrđuju i ruski vojni blogeri koji pišu da je grad gotovo u potpunosti opkoljen i predviđaju da će vrlo brzo pasti.

Zvaničnici tvrde da su Rusi poslali dodatnih 5.000 vojnika u bitku za Vuhledar i da se planira veliki napad za njegovo konačno zauzimanje.

Kako stvari stoje na terenu, kada preostali ukrajinski vojnici dobiju dozvolu da se povuku iz Vuhledara i krenu na sjeveroistok, vjerovatno će morati da se bore protiv ruskih snaga kako bi došli do slobodne teritorije.

Da bi Vuhledar mogao pasti jasno je i iz ukrajinskih i stranih proukrajinskih izvora, pa i od njih možemo vidjeti potvrdu da Rusi zaista napreduju i da je Ukrajina ‘možda pokušala zadržati Vuhledar duže nego što je to bilo operativno izvodljivo’.

Vuhledar je prije rata imao oko 14.000 stanovnika, a ako grad padne u ruske ruke, to će biti najznačajnija pobjeda agresora od zauzimanja Avdijevke u februaru ove godine.

Osvajanje Vuhledara, kao i otvoren put za Kurahov, koji u ovom trenutku izgleda vrlo realistično, bio bi veliki udarac Putinu u leđa glavnom cilju rata, koji je istakao i 5. septembra, osvajanju ceo Donbas.

Putin je naredio regrutaciju 133.000 vojnika

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je regrutaciju 133.000 novih vojnika u jesenjem regrutiranju, koji počinje 1. oktobra i traje do kraja godine, a prema riječima šefa regrutnog ureda, regruti neće ići na ratišta u Ukrajini. .

Ukaz Kremlja, koji je u ponedjeljak objavio ruski državni list Rossiyskaya Gazeta, poziva na mobilizaciju građana “između 18 i 30 godina, koji nisu u rezervnom sastavu i podliježu vojnoj službi u skladu sa saveznim zakonom (… ) u iznosu od 133.000 ljudi.” .

Šef ruskog regrutnog ureda viceadmiral Vladimir Cimljanski izjavio je da uslovi za regrutaciju ostaju isti – 12 mjeseci službe u vojnim jedinicama u Rusiji. „Želeo bih da napomenem da regruti neće biti pozvani da učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji u novim regionima,“ rekao je ruski viceadmiral, a prenosi list.

Rusija rat u Ukrajini, koji je počeo invazijom u februaru 2022. godine, naziva specijalnom vojnom operacijom. Kijev i njegovi saveznici to nazivaju brutalnom agresijom i ničim izazvanim, imperijalističkim pokušajem da zauzmu zemlju. U potezu koji je osudio veći dio zapadnog svijeta, Rusija je anektirala dijelove jugoistočne Ukrajine krajem 2022. godine, nazvavši zemlju “novim regijama”, podsjeća Reuters.

Navodeći sve veće prijetnje na zapadnim granicama Rusije, Putin je u septembru naredio da se ruska vojska proširi za 180.000 vojnika na 1,5 miliona aktivnih vojnika, što je čini drugom po veličini u svijetu nakon kineske. (Mario Mrazović/Hina)

Jutarnji.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare