1. Oktobra 2024.

Počela je sezona dunja – “kraljica jeseni” koje imaju brojne zdravstvene prednosti

Ukusne, aromatične, bogate vitaminima, mineralima i durgim hranljivim materijama, dunje su idealan izbor za hladnije jesenje dane. 

 Bilo da ih jedete sveže, dodajete u kompot ili od njih pravite slatko, one bi u ovom periodu obavezno trebalo da budu uvrštene u redovnu ishranu.

O zdravstvenim prednostima dunje znali su još drevni Grci i Rimljani, koji su ovu voćku uzgajali i veličali kao simbol zdravlja, plodnosti i ljubavi. U narodnoj medicini dunje se i danas često upotrebljavaju, a i naučnici ove bliske “rođake” jabuka i kruškaka smatraju pravim izborom za jesenje dane. Zbog čega? Ima čak 8 razloga za to!

Dunje su bogate nutrijentima

U samo jednom plodu ove voćke srednje veličine sadrži se mnoštvo korisnih materija: 0,3 grama proteina, 14 grama ugljenih hidrata,skoro 2 grama vlakana, kao i vitamini C, B1 i B6. Osim toga, dunje su bogate i gvožđem, bakrom, kalijumom i magnezijumom. Bez obzira na to što mogu mnogo toga da ponude, dunje su i izuzetno niskokalorične, zahvaljujući čemu su idealne i za one koji drže dijetu.

Pune su antioksidanasa

Aktioksidansi su zaduženi za smanjenje metaboličkog stresa, ublažavanje inflamantornih procesa i zaštitu ćelija organizma od štetnog uticaja slobodnih radikala. Studije su pokazale da su dunje bogate flavonoidima poput kvercetina i kemfenola, zahvaljujući kojima su odličan saveznik u borbi sa upalama, koje su u ovom periodu godine posebno aktuelne kod osoba sa slabijim imunim sistemom. 

Dunje se preporučuju i trudnicama 

Mučnine u prvom trimestru trudnoće su veoma česte, a pojedina istraživanja su pokazala da dunje mogu biti prirodan lek za ovu neugodnost i neretko vrlo stresnu pojavu. Zahvaljujući dosta visokom sadržaju vitamina B6 ova voćka kod pojedinih trudnica može ublažiti osećaj mučnine i potrebu za povraćanjem, prenosi portal Heltlajn.

Mogu ublažiti probleme sa varenjem

Dunje se jako dugo koriste u narodnoj medicini, a naročito su preporučljive za lečenje problematičnih stanja digestivnog trakta. Nedavna istraživanja pokazala su da ekstrakt ovog voća može preduprediti razvoj zapaljenskih bolesti želuca i creva, poput ulceroznog kolitisa i smanjiti učestalost pojavljivanja gorušice.

Dunje štite i od alergijskih reakcija

Dunje mogu doneti olakšanje simptoma alergija, zahvaljujući svojoj sposobnosti potiskivanja aktivnosti ćelija imunog sistema koje su odgovorne za pokretanje alergijske reakcije. Neke studije pokazale su da su dunje efikasne i u borbi s astmom, iako je za konačan zaključak naučnika potrebno još istraživanja.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare