Ova francuska poslastica pravi se tako što se mnoštvo tanko isječenih jabuka složi u smjesu nalik kremastom tijestu. Jabuke se gotovo rastope u kolaču, pa otuda i naziv!
Pomalo podsjeća na clafoutis, ali sa mnogo većim udjelom voća u odnosu na tijesto. Ovaj kolač nije previše sladak i skoro u potpunosti se pravi od svježih jabuka!
Možeš ga poslužiti sa prah šećerom, šlagom, sladoledom ili karamel sosom.
Sastojci:
- 1 šolja univerzalnog brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice cimeta
- 1/4 kašičice muskatnog oraščića
- 1/4 kašičice đumbira
- Prstohvat karanfilića
- 1/4 kašičice soli
- 2 kašike otopljenog putera (neslanog)
- 1/2 šolje punomasnog mlijeka (sobna temperatura)
- 1 kašičica ekstrakta vanile (ili pasta od vanile)
- 3 velika jaja
- 2/3 šolje kristal šećera
- 900 g jabuka, oljuštenih i isječenih na tanke kriške
Priprema:
Zagrij rernu na 190°C. Namasti i obloži kalup papirom za pečenje. Nožem ili mandolinom tanko isijeci jabuke na tanke kriške. U činiji pomiješaj brašno, prašak za pecivo i začine. U drugoj manjoj činiji umuti otopljeni puter, mlijeko i vanilu.
U većoj činiji umuti jaja i šećer na srednjoj brzini oko 90 sekundi, dok smjesa ne postane svijetla. Dodaj polovinu mješavine brašna i muti na niskoj brzini dok se ne sjedini. Zatim dodaj mješavinu putera i mlijeka, a potom ostatak brašna. Muti dok se tijesto ne sjedini.
Dodaj kriške jabuka u smjesu i lagano miješaj dok se jabuke ravnomjerno ne prekriju tijestom.
Složi jabuke u pripremljeni kalup, a preostalu smjesu prelij preko njih. Peci oko 75 minuta dok kolač ne postane zlatno smeđ po ivicama, a čačkalica izađe čista iz sredine. Može potrajati duže, u zavisnosti od debljine kriški jabuke. Ostavi da se hladi najmanje jedan sat prije nego što ovi isječeš i poslužiš kolač.
Prijatno!
Ultra.ba