1. Oktobra 2024.

Radio Beograd slavi 100. rođendan: Prelazak “iz vijeka u vijek”

Radio Beograd, prvi elektronski medij na Balkanu, slavi 100-ti rođendan. Radio Beograd je među najstarijim elektronskim medijima u Evropi. Značajan datum je i za Javni servis, jer je iz radija izrasla televizija – današnji RTS. Povodom jubileja će se od 13 časova, direktno na frekvecijama Prvog programa, prenositi svečana Akademija iz Kamene sale u Radio Beogradu.

Prvi put se u etru čuo signal Radio Beograda 1. oktobra 1924. godine iz otpremne radiotelegrafske stanice u Rakovici. Danas slavi 100 godina postojanja.

Radio Beograd je među najstarijim u Evropi. Radio Pariz počeo je emitovanje samo šest meseci ranije, a istog dana kada i Radio Beograd prvi put se oglasio i Radio Beč.

Radio Beograd ima izuzetno živopisnu istoriju, koja se piše i danas, a tokom decenija izrastao je u prvoklasnu medijsku i kulturnu ustanovu.

Program Radio-televizije Srbije je zbog značajnog datuma u znaku veka postojanja Radio Beograda.

Povodom značajnog jubileja, od 13 časova direktno će se na frekvecijama Prvog programa Radio Beograda prenositi svečana Akademija iz poznate Kamene sale.

Na akademiji će biti uručeno priznanje Zlatni mikrofon – Nebojši Nikoliću (Radio Beograd 1) i Kseniji Stevanović (Radio Beograd 3).

Pored direktora Milana Nedića, na Akademiji će govoriti i jedan od najstarijih novinara Miloš Jevtić, Patrijarh Srpski Gospodin Porfirije i ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Srbije Dejan Ristić.

U isto vreme će se na prvom programu RTS-a  od 13 do 15 časova emitovati specijalna emisija ”Jedan dobar vek” u kojoj se takođe direktno prenosi i svečana Akademija iz Kamene sale u Radio Beogradu.

U 17:55 će RTS emitovati dokumentarni film “Iz veka u vek – 100 godina Radio Beograda”, scenariste i reditelja Dragana Elčića, jednog od naših najnagrađivanijih reditelja.

Prethodnih dana i meseci su u susret događaju organizovani brojni koncerti i izložbe koji slave Radio Beograd.

Početak radiodifuzije

Zvukom radija počela je i radiodifuzija, a ovaj intimni medij vremenom je postao pravi ukućanin porodicama i zauzimao centralno mesto u domovima.

“Radio je zauzimao centralno mesto oko kojeg su se ukućani okupljali”

Postavljanjem odašiljača na zgradi Srpske akademije nauka i umetnosti u Knez Mihailovoj ulici 1929. godine Radio Beograd počeo je sa kontinuiranim emitovanjem.

Program, koji se sastojao od muzike, vesti, radio-drama i drugih sadržaja se čuo i u Hrvatskoj i Sloveniji.

Signal radija, koji se emitovao na talasnoj dužini od 437,3 metra, činilo je nekoliko prepoznatljivih tonova pesme “Milkina kuća na kraju”.

Emitovanje ma kratkim talasima počelo je 1936. godine, da bi Radio Beograd 1937. emitovao prvu prekookeansku emisiju.

Program Radio Beograda se vremenom proširivao, publika je ubrzo bila u mogućnosti da sluša i humorističke i dramske emisije, predavanja, interpretacije književnih dela kao i muziku koja je izvođena uživo ili emitovana sa gramofonskih ploča.

Redovno emitovanje Drugog programa Radio Beograda počelo je 1958. godine, Trećeg programa 1965. godine. Program Beograd 202 prvi put se oglasio 1969. godine. Od 2019. godine tematski kanali Radio Beograda – Pletenica, Rokenroler, Džuboks i Vrteška, emituju se na besplatnim platformama RTS Zvuk i RTS Planeta koji okupljaju na jednom mestu najbolje od produkcije Javnog medijskog servisa Srbije.

Ljubitelji džeza su prethodnih dana dobili su svoju novu omiljenu platformu – RTS Džezer. Peti tematski kanal Radio Beograda.

Od trenutka kada se oglasio pa do danas Radio Beograd je postao, ostao i biće hram kulture, umetnosti, informisanja, lepog govora i kvalitetne muzike.

Prenosio je glasove naših najvećih umetnika i čuvao zvukove naše tradicije i tako postao sinonim za kulturnu baštinu i izvor inspiracije generaciji slušalaca.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare