1. Oktobra 2024.

U podrumu pronašao Pikasovu sliku vrijednu šest miliona dolara

Trgovac starim stvarima pronašao je, čisteći podrum kuće, originalni portret “Dora Mar” (Buste de femme), koju je naslikao španski slikar Pablo Pikaso.

Nakon što je 1962. godine slučajno našao sliku u podrumu kuće na Karpiju, Italijan Luiđi Lo Roso ponio ju je sa sobom u Pompeju, gdje je slika narednih nekoliko decenija visila na zidu u dnevnoj sobi, piše Gardijan.

Portret Buste de femme, za koji se vjeruje da je slika Pikasove ljubavnice i muze, Dore Mar, u gornjem lijevom uglu ima prepoznatljiv potpis slikara, ali Lo Roso nije znao ko je on.

Tek mnogo godina kasnije, kada je njegov sin Andrea počeo da se zanima za sliku i postavlja pitanja, počele su da se javljaju sumnje.

Porodica je na kraju tražila savjet tima stručnjaka. Nakon godina istraživanja, grafolog Sinzija Altijeri, potvrdila je u pitanju Pikasova slika, vrijedna šest miliona dolara.

-Moj otac je bio sa Kaprija i skupljao je „smeće“ koje bi potom prodavao. Pronašao je sliku prije nego što sam se uopšte rodio i nije imao pojma ko je Pikaso. Nije bio baš obrazovana osoba -rekao je Lo Rosov sin, Andrea i dodao da je njegova majka željela da se otarasi slike, jer joj je bila “užasna”.

Slikar, koji je umro 1973. godine, često posjećivao Kapri i veruje se da je slika nastala između 1930. i 1936. godine.

Pikaso je proizveo više od 14.000 radova.

Glassrpske.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare