30. Septembra 2024.

U petak su na sahrani pjevali nacističku himnu, a od ponedeljka su na krovu Austrije: Još jedna zemlja i Orbanov san se ostvaruje!

FPO su 1950-ih osnovali bivši pripadnici SS-a i drugi nacistički veterani.

Austrija je oštro skrenula udesno na nedeljnim prelomnim izborima. Krajnje desničarska Partija slobode (FPO) pobedila je na izborima, što je prvi put od Drugog svetskog rata da je stranka ukorenjena u nacističkoj ideologiji pobedila na nacionalnim izborima, piše POLITICO.

Antiimigrantska, proruska FPO osvojila je rekordnih 29 odsto glasova, udvostručivši broj glasova od prošlih izbora. Prema preliminarnim rezultatima, FPO je tri procentna poena ispred OVP, austrijskih narodnih snaga desnog centra koja trenutno vodi vladu.

“Današnji rezultati nisu mogli biti jasniji”, rekao je glavni ideolog i lider FPO Herbert Kikl austrijskoj javnoj televiziji, insistirajući da njegova stranka treba da predvodi sledeću vladu.

Izlaznost je bila velika, na izborima je izašlo skoro 80 ​​odsto Austrijanaca sa pravom glasa.

Uspeh ekstremne desnice u Austriji, piše POLITICO, još je jedan zabrinjavajući alarm za Evropu. Talas populističkih snaga ne pokazuje znake jenjavanja. Čelnici FPO mađarskog premijera Viktora Orbana smatraju uzorom, političkim uzorom i obećavaju da će slediti njegov primer.

Ako FPO uspe da izgradi koaliciju, Evropska unija bi se suočila sa jakim evroskeptičnim populističkim blokom koji bi uključivao Austriju, Mađarsku, Slovačku i verovatno Češku nakon tamošnjih izbora sledeće godine.

Ako i oni padnu, Orbanov slatki san će se ostvariti!“, rekao je jedan briselski diplomata za Fajnenšel tajms pod uslovom da ostane anoniman. Naime, na regionalnim izborima u Češkoj, održanim pre nedelju dana, desničarski populistički pokret ANO, na čelu sa Andrejem Babišom, pomeo je konkurenciju, pobedivši u 10 od 13 regiona.

Kako je Rojters pisao, češki ANO, Obranov Fides i Kikov FPO nedavno su ozvaničili saradnju udruživanjem u politički savez.

„Počinje nova era“, rekao je tom prilikom Orban, uz tvrdnju da će nova frakcija promeniti evropsku politiku.

Osnovali su ih nacisti


FPO su 1950-ih osnovali bivši pripadnici SS-a i drugi nacistički veterani. Na ovim izborima FPO je nastupio na političkoj platformi orijentisanoj pre svega protiv migranata, obećavajući da će izgraditi „tvrđavu Austriju“ i sprečiti priliv novih stranaca.

Kikl je biračima obećao da će, ako mu daju pobedu, služiti kao njihov volkskanzler, ili „narodni kancelar“, nadimak koji je nekada koristio Adolf Hitler.

Iako stranka umanjuje svoju nacističku prošlost i nastoji da se predstavi kao antiestablišment alternativa mejnstrim desnici i levom centru, ona redovno koristi antisemitske fašističke trope da uzburka duhove. Koliki je afinitet partije prema estetici Trećeg rajha mogao se videti u petak na sahrani dugogodišnjeg političara FPO, gde su ožalošćeni ispraćali svog političkog drugara pevanjem SS himne, piše POLITIKO. U publici je bio veliki broj lidera FPO, bivših i sadašnjih.

Ovakvi ekscesi – da ne pominjemo antievropske ispade stranke i najave da će „ponovo useliti“ svoje državljane rođene u inostranstvu ako odluče da su „nepodobni“ – otežaće FPO-u da izgradi koaliciju.

Austrijski ustav daje predsedniku konačnu reč o nominacijama za ministre i kancelare. Aleksander Van der Belen, bivši lider Zelenih koji je predsednik od 2017. godine, nije krio da se gnuša prema Kiklu tokom kampanje i malo je verovatno da će ga kandidovati za kancelara.

Čak i tako, biće teško ignorisati veliki rezultat FPO. Stranka ima dobre šanse da izgradi savez sa desnim centrom, ako predlože drugog kandidata za kancelara.

Druga opcija za vladajuću partiju desnog centra mogla bi biti izgradnja saveza sa socijaldemokratama ili trojnom koalicijom OVP-a, socijaldemokrata i liberalnog NEOS-a. Ovo drugo je verovatnije, iako bi se takva kombinacija mogla pokazati nestabilnom s obzirom na činjenicu da bi bilo teško premostiti ideološke podele, analizira POLITICO.

Takva koalicija bi, pišu, mogla dodatno da ojača FPO. Još pet godina u opoziciji, smatra se, moglo bi da se završi tako što bi stranka u budućnosti ostvarila još veću pobedu.

„Upozorio bih da se ne ignoriše volja miliona ljudi“, rekao je Kikl u postizbornoj diskusiji sa drugim stranačkim liderima na austrijskoj televiziji.

Pobeda FPO-a odražava brojne snažne rezultate krajnje desnih partija širom Evrope u poslednje dve godine dok se snage establišmenta bore da upravljaju ogromnim prilivom tražilaca azila i drugih migranata.

Ranije ovog meseca, nemačka antiimigrantska stranka Alternativa za Nemačku postigla je veliki uspeh na regionalnim izborima. Ovi zapanjujući rezultati usledili su posle prošlogodišnje pobede Gerta Vildersa, holandskog desničara, na nacionalnim izborima u Holandiji i uspona Giorgia Melonia u Italiji.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare