30. Septembra 2024.

Bori se protiv bakterija, virusa herpesa i gripa. Ovaj prirodni proizvod šampion je u očuvanju imuniteta

U narodnoj medicini koristi se od davnina

Prirodna je i efikasna zaštita zdravlja usne duplje, gornjih disajnih puteva, želuca, debelog creva… Bilo da ga koristimo u kapima ili spreju, njegova svojstva i delovanje su blagotvorni. Propolis je čvrst pčelinji proizvod koji se dobija preradom biljnog nektara. Prijatnog je aromatičnog mirisa, žutozelene do tamno smeđe boje. Koristi se za izradu raznih pukotina u košnici, čime se stvara zaštita od neželjenih mikroorganizama, vjetra i slično, te čuva vlažnost u košnici.

Riječ propolis opisuje njegovo zaštitno djelovanje na pčele i njihove košnice. Naime, grčka riječ ” pro” znači ispred, a ” polis” znači grad, što bi u prijevodu značilo da je propolis “čuvar grada pčela”.

Sastav propolisa

Sastav propolisa nije konstantan, već zavisi od vrste i sorte biljaka koje pčele posećuju, godišnjeg doba, klimatskih (ne)prilika i ostalog. Njegovi glavni dijelovi su vosak, polen i smole, a tu su i razne aktivne tvari kojih je u svijetu do danas izolovano više od 300 propolisa za jačanje imuniteta, zacjeljivanje rana.

Propolis se u narodnoj medicini koristi od davnina. Njegova najčešća primjena je jačanje imuniteta, zacjeljivanje rana, liječenje gljivičnih oboljenja i bolesti usne šupljine, upale grla i dr. Danas je propolis sastojak mnogih lijekova bez recepta, dodataka ishrani i prehrambenih proizvoda sa specifičnim svojstvima i djelovanjem, koje se nazivaju funkcionalnom hranom.

Odličan je za sve

Takođe, propolis često istražuju naučnici, koji su o njemu sproveli brojna istraživanja, pa je njegova efikasnost protiv bakterija, virusa herpesa i gripa, kožnih gljivičnih oboljenja… Propolis pokazuje antiinflamatorno i antikancerogeno dejstvo, ali ima i zaštitno dejstvo. efekat protiv raka želuca i debelog creva. Ovaj pčelinji proizvod posebno je efikasan protiv infekcija gornjih disajnih puteva, a odličan je i za zdravlje usne šupljine, desni i zuba. Propolisom se često borimo protiv neugodnih afti. Ako se dva do tri puta dnevno nanese kap propolisa na ranu, ona će brže zacijeliti. Aktivne tvari propolisa sprječavaju rast i razmnožavanje anaerobnih bakterija oko zuba koje uzrokuju parodontitis (tj. parodontitis); neželjeni fenomen, čije napredovanje dovodi do gubitka zuba. A upravo propolis je odličan za prevenciju ove neprijatne bolesti, koja nije samo estetski, već i ozbiljan zdravstveni problem.

jutarnji.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare