30. Septembra 2024.

Prvi trijumf krajnje desnice još od Drugog svjetskog rata! Slobodarska partija odnijela veliku pobjedu u Austriji!

Austrija je skrenula udesno na jučerašnjim izborima na kojima je pobijedila krajnje desna Slobodarska stranka (FPO), što je prvi put od Drugog svjetskog rata da je stranka ukorijenjena u nacističkoj ideologiji osvojila najviše glasova na nacionalnim izborima.

Stranke evropske radikalne desnice proslavile su jučerašnju pobjedu FPO-a smatrajući je podsticajem nacionalnim konzervativcima usred napretka koji postiže ekstremna desnica, a podstaknut je strahom od imigranata.

Na čelu s Herbertom Kiklom, koji je dobio podršku zbog posrnule privrede i zabrinutosti zbog toga što Austrija brže prima imigrante nego što ih uspijeva integrisati, FPO je osvojio oko 29 odsto glasova – rekordan rezultat koji bi toj stranci mogao omogućiti platformu za vođenje sljedeće vlade.

Ovo je otvorilo vrata novoj eri, rekao je šef stranke Herbert Kikl nakon objave prvih rezultata.

Na izbor je izašlo čak 6.3 miliona birača (78 odsto), a u kampanji su dominirala pitanja migracije i azila, kao i posrnula privreda i sukob u Ukrajini.

FPO bi trebao imati oko 56 mjesta od 183 mjesta u parlamentu, dok bi konzervativci dobili 52, a socijaldemokrati 41 mjesto.

Glavni sekretar FPO-a Mihael Šnedlic rekao je da su “muškarci i žene Austrije ispisali istoriju”, iako je odbio reći kakvu će koaliciju njegova stranka pokušati dogovoriti.

“BBC” je objavio da je analiza glasača pokazala je da će oni starosti od 35 do 59 godina najvjerovatnije glasati za krajnju desnicu, nešto više žena nego muškaraca.

Kikl mora pronaći partnera za formiranje stabilne koalicije jer ga ostali stranački čelnici ne podnose. Oni su mu odbili služiti i vrlo su brzo počeli razmatrati mogućnost alternative vladi kojoj bi na čelu bio FPO.

No austrijskim su ekstremnim desničarima brojni evropski saveznici uputili čestitke. FPO je dio ekstremno desno orijentisane grupe u Evropskom parlamentu koju predvodi francusko Nacionalno okupljanje (RN).

Čelnica RN-a je Marin Le Pen, koja je izrazila oduševljenje pobjedom, kazavši kako je to pokazatelj da takve stranke napreduju.

“Nakon održavanja italijanskih, nizozemskih i francuskih izbora, ovaj plimni val, koji podržava odbranu nacionalnih interesa, očuvanje identiteta i uskrsnuće suvereniteta, potvrđuje narodni trijumf posvuda”, napisala je Le Pen u objavi na Twitteru.

Među čestitarima je i Bjoern Hoeke, jedan od čelnika krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD), koji je pobjedu FPO-a nazvao “senzacijom” te napisao: “Pobjeda FPO-a nije samo pobjeda Austrije – ona seže puno dalje od granica te alpske republike i dobar je znak napretka za cijelu Evropu.”

Nizozemski nacionalist Gert Vilders, čija stranka PVV vodi nizozemsku vladu, na Twitteru je poručio: “Mi pobjeđujemo! Vremena se mijenjaju! Identitet, suverenitet i sloboda. I nema više ilegalne imigracije ni azila, a to je ono za čime čeznu desetine miliona Evropljana!”

Na Facebooku se oglasio i mađarski ministar vanjskih poslova Peter Sjarto, koji je napisao: “Kakav vikend!! Nakon Češke još jedna pobjeda za rodoljube preko granice… Nema rata, nema migracija i nema rodne propagande!”

FPO, koji su 1950-ih osnovali bivši pripadnici SS-a i drugi nacistički veterani, na ovim se izborima kandidovao na platformi protiv stranaca, obećavajući da će podići “tvrđavu Austriju” kako bi spriječio migrante.

Kikl je glasačima obećao da će, ako mu daju pobjedu, služiti kao njihov Volkskanzler, ili “narodni kancelar”, što je nadimak koji je koristio Adolf Hitler.

Iako stranka umanjuje značaj svoje nacističke prošlosti i nastoji se prikazati kao antiestablišmentska alternativa glavnom desnom i lijevom centru, redovno koristi antisemitske fašističke trope. Podsjetnik na dubinu stranačkog afiniteta prema estetici Trećeg Rajha dogodio se u petak na sprovodu dugogodišnjeg političara FPO-a, gdje su ožalošćeni ispratili svog kolegu ​​pjevajući SS himnu. Brojni čelnici FPO-a, bivši i sadašnji, bili su u publici.

Takvi ekscesi otežaće FPO-u sklapanje koalicije, ali ona i dalje nije nemoguća.

Pobjeda evroskeptičnog FPO-a mogla bi posijati podjele unutar Evropske unije kada je posrijedi područje vanjske politike koje se odnosi na podršku Ukrajini, prenosi “Index“.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare