29. Septembra 2024.

Kale Rovanpera lider relija u Čileu

Aktuelni WRC šampion sveta posle subotnjih nadmetanja i odveženih 12 brzinskih ispita, zajedno sa suvozačem Joneom Haltunenom za volanom “tojote jaris WRC 1 – hibrid” ostvario je 15,1 sekundi prednosti nad timskim kolegama Elfinom Evansom i Skotom Martinom, i 33,6 nad trećeplasiranom posadom Ot Tanak – Martin Jerveoja s “hjundaijem i20 WRC1 – hibrid”.

Sjajni 23-godišnji Finac ove sezone je povremeni učesnik Svetskog šampionata u reliju (WRC), baš kao i njegov timski kolega, osmostruki svetski prvak, Francuz Sebastijan Ožije. Bez obzira što praktično, ove godine voze promotivnu WRC sezonu, obojica, kada su na stazi – dominiraju.

Odličnom vožnjom Rovanpera je subotnje takmičenja završio na liderskoj poziciji, sa rezervisanih 18 bodova, koje će potvrditi ako u nedelju reli uspešno privede kraju. Po toj računici, Evans može da računa na 15, a Tanak na 13 bodova, uz isti uslov kao kod Rovanpere – da reli u nedelju uspešno privedu kraju. Vodeću poziciju, Rovanpera je stekao posle 11. brzinskog ispita, kad je potisnuo na drugo mesto Evansa.

U petak, prvog takmičarskog dana, pomenuti Ožije je u toku trećeg brzinskog ispita imao tehnički problem sa svojim „jarisom“, usled čega je u tom trenutku stekao zaostatak za vodećim Evansom od 1:41.8 minuta, iako je posle prethodnog „brzinca“ bio lider. Francuz je već u narednom brzinskom ispitu opet bio najbrži, ali sa opipljivim zaostatkom za Velšaninom, koji je sačuvao vodeću poziciju posle šest brzinskih ispita odveženih u petak.

U subotu Ožije u osmoj etapi doživljava ozbiljan defekt automobila, zbog čeka kasni za vodećim Evansom preko 46 minuta, posle čega se Francuz povukao sa staze, kako bi tim mehaničara osposobio njegovu  „tojotu“ za takmičenje u „Super nedelji“ na četiri preostala brzinska ispita, koja se posebno boduju za najbržu sedmoricu vozača (od 7 do 1 boda). Ožije, naravno, računa i na bodove u „pauer stejdžu“, za najbržu petoricu (od 5 do 1),

Reli se završava u nedelju oko ponoći po srednjeevropskom vremenu. Prvi nedeljni, ukupno 13. brzinski ispit, pripao je upravo Ožijeu, koji je za 5,6 sekundi bio brži od Rovanpere, a 9,8 od Evansa.

U generalnom poretku posle 13 „brzinaca“, Rovanpera ima prednost od 19,3 sekundi nad Evansom i 40 nad Otom Tanakom.

Sportklub.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare