29. Septembra 2024.

I pametni televizori prate šta radimo, ne samo telefoni

Smart televizori odnedavno pomno prate aktivnosti svojih korisnika i prave snimke ekrana radi analize pregledanog sadržaja. Stručnjaci na ovu temu imaju mnogo toga da kažu, naročito u kontekstu bezbjednosti.

Da smo danonoćno praćeni i prisluškivani od strane mobilnih telefona i tableta ni za koga nije novost, ali su se mnogi korisnici itekako iznenadili kada su saznali da čak i televizori pomno prate sve što radimo. I to tako što kreiraju bazu snimaka sadržaja koji gledamo. Zvuči zastrašujuće, zar ne?

Kako nas i kada televizori posmatraju

Praveći snimke ekrana na svakih nekoliko milisekundi pametni televizori prate sve što se na njihovim ekranima dešava, kaže stručnjak Jaš Vekarija iz Kalifornijskog univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama. Učestalost pravljenja “skrinšotova” (snimaka ekrana) varira od proizvođača do proizvođača i kreće se od 10 milisekundi pa sve do 500. 

Funkcija beleženja aktivnosti na ekranu pokreće se automatski kada se televizor nakači na TV antenu ili poveže sa nekim drugim uređajem putem HDMI kabla, kako bi se koristio kao eksterni displej za laptop ili konzolu za igranje igrica. Jedino kada uređaj ne pravi “skrinšotove” jeste kada je uključen Netfliks ili neka druga striming platforma. 

Snimke ekrana proizvođač ne samo da skladišti, već i koristi 

Napravljene snimke televizor direktno šalje proizvođaču, koji ih po dobijanju detaljno analizira, a sve sa ciljem kreiranja što bolje reklame koja će se korisniku prikazivati. Iako ovo možda na prvu ne zvuči tako strašno, eksperti za bezbednost podataka navode kako napravljeni snimci ekrana mogu umnogome ugroziti privatnost korisnika. 

Na “skrinšotovima” koji se šalju proizvođaču se mogu nalaziti lični podaci korisnika i članova njegove porodice, privatne fotografije, pa i poverljivi poslovni podaci. Može li se ova funkcija deaktivirati? Može, ali ćete morati da se malo pomučite i promenite između 6 i 11 različitih podešavanja na svom pametnom televizoru. Kojih – zavisi od proizvođača, piše Nju Sajentist.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare