28. Septembra 2024.

Kjuban: “Igrači će uskoro zarađivati više od vlasnika klubova”

Američki biznismen Mark Kjuban kaže da je samo pitanje vremena kada će neki od najvećih igrača u NBA dobiti ugovor od 100 miliona dolara po sezoni.

Dugogodišnji vlasnik Dalas Maveriksa, sada sa manjinskim udelom vlasništva u tom klubu, kaže da će konstantno uvećanje vrednosti NBA lige na tržištu i još veće zarade od TV prava, neminovno dovesti do takvog scenarija.

Upitan da li će Luka Dončić jednog dana biti vlasnik takvog ugovora, kada mu aktuelni istekne, i da li će biti najplaćeniji igrač u istoriji košarke sa ugovorom od milijardu dolara, Kjuban je rekao: 

“Da, naravno, pod pretpostavkom da prihodi od prodaje TV prava nastave konstantno da rastu… Ali svakako ćemo uskoro videti igrače koji zarađuju preko 100 miliona dolara po sezoni, ako vrednost ugovora od TV prava uveća seleri kep za 10%. Tako funkcioniše CBS. Videli ste da Stef Kari ima godišnji ugovor na 62 miliona. Luka će takođe dobiti mnogo i to će biti ludo. Ove sezone i dalje je na snazi stari ugovor sa CBS, ali u onom trenutku kada stigne novac od novog ugovora, igrači će godišnje zarađivati više od mene”, kaže Kjuban u razgovoru za “Club Shay Shay program”, kod Šenona Šarpa.

Kjubanovo bogatstvo je procenjeno na 5,7 milijardi dolara, ekspert je za biznis i finansije, i kao takav je relevantan da proceni kako će se stvari razvijati u NBA industriji.

“Ja ne zarađujem 100 miliona dolara svaki dan, a uskoro će biti igrača koji će zarađivati više nego vlasnici klubova. To je uredu, jer nema lige bez njih”.

Upravo je lider Dalasa Dončić prvi na listi kandidata da jednog dana, a taj dan nije daleko, postane igrač sa najvećim ugovorom u istoriji košarke. Slovenački as ispunjava sve uslove za tako nešto. Prema seleri kep procenama, kada bude dobio novi supermaks ugovor od Maveriksa, Dončić će zarađivati 59,7 miliona dolara u prvoj godini tog ugovora i 78,8 miliona u poslednjoj sezoni (2030/2031), ali i posle toga može računati na velike svote novca.

Luka bi i pre završetka karijere lako mogao da dobije ugovor od 100 miliona, i ne samo on, već i nekolicina sadašnjih zvezda, ukoliko priliv novca od prodaje TV prava nastavi da se uvećava ovim tempom.

Uskoro bi se moglo desiti da jedina tri milijardera među NBA igračima Majkl Džordan, Medžik Džonson i Lebron Džejms konačno dobiju društvo u tom klubu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare