28. Septembra 2024.

Ljudi naglo stare u dva navrata: Evo i kada

Ukoliko ste primetili naglo nakupljanje bora, bolova ili osećaj da ste vi ili vaši roditelji naglo ostarili nakon 40. godine, moguće je da postoji naučno objašnjenje.

Istraživanje sugeriše da starenje nije postupan proces, već se događa u najmanje dva ubrzana naleta.

Studija koju je vodio profesor Majkl Snajder sa Univerziteta Stanford otkrila je da starenje ne dolazi postepeno, već u dva ubrzana naleta, oko 44. i 60. godine. 

“Ne menjamo se samo postupno. Ima perioda kada dolazi do drastičnih promena. Ispostavilo se da se to događa sredinom 40-ih godina, a zatim u ranim 60-ima”, kazao je genetičar Snider za Science Alert.

Analizom 135.000 molekula i mikroba kod 108 volontera u dobi od 25 do 75 godina, promene su uočene kod molekula povezanih s kardiovaskularnim bolestima, metabolizmom alkohola i kofeina te imunološkom regulacijom.

Analizirali su različite vrste molekula, uključujući RNA, proteine, lipide i taksone mikrobioma creva, kože, nosa i usne šupljine.

Nakon analize primetili su da u ljudskom telu tokom dve životne faze dolazi do značajne promene u količini različitih vrsta molekula.

A ako vas starenje jako brine, jedna druga studija ima savet.

Naime, nova studija australijskog univerziteta Edit Kovan tvrdi da se entropija – proces sporog i neizbežnog starenja – može usporiti putovanjima.

Prema pomenutoj studiji, mnogi elementi putovanja poput upoznavanja novih ljudi, boljeg spavanja, novih životnih iskustava, kao i učestvovanja u aktivnostima poput joge ili spa tretmana, pomažu u borbi protiv starenja.

“Turizam nije samo razonoda i rekreacija”, kaže autorka studije Fangli Hu.

“On može isto tako pridoneti fizičkom i mentalnom zdravlju ljudi.”

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare