28. Septembra 2024.

Protest u Zubinom Potoku zbog skrnavljenja srpskih svetinja

U Zubinom Potoku održan je protest Srba iz te opštine zbog vandalskog ponašanja policije koja je između ostalog pre nekoliko dana oskrnavila crkvište u selu Češanoviće.

Protestno okupljanje počelo je ispred policijske stanice u Zubinom Potoku, a onda su okupljeni krenuli u kraći protestni marš magistralnim putem.

Na čelu kolone istakli su Krst i zastavu SPC, do njih i srednjovekovnu ikonu skinutu sa objekta na oskrnavljenom crkvištu.

Povod za protest je i pokušaj uzurpiranja i prisvajanja crkve Svete Ane u Perkovcu, kao i crkve u selu Vinarce kod Kosovske Mitrovice.

Žitelji Zubinog Potoka i okolnih sela kažu da postoji osnovana sumnja da se na području oskrnavljenog crkvišta kreću specijalne jedinice i pogranična policija, te pretpostavljaju da postoji veza sa tim.

“Mnogo je slučajeva prijavljenih u vezi sa skrnavljenjem naših svetinja, ali niko se za sada nije o tome zvanično obratio i nije reagovao. Znamo i da su dve crkve u selu Vinarce i u Donjem Strmcu pripojene, kako kažu, katoličkoj crkvi, što je apsolutno nerealno. Ovo jeste još jedan udar na srpske svetinje, a pre svega na srpski narod koji ovde živi. Ovim smo mi izrazili nezadovoljstvo i pokazali da se ovome treba stati na put. Ovakva uprava i ovakva policijska tortura nas ne vode ničemu”, ističe Milija Biševac, žitelj Zubinog Potoka.

Okupljanjem ispred policijske stanice žitelji Zubinog Potoka poslali su poruku da nemaju poverenje u organe reda.

“Bezbroj puta je prijavljeno policijskoj stanici u koju mi nemamo poverenja. Zato smo ispred njihove ustanove izrazili nezadovoljstvo. Kosovska policija da napokon uzme učešće u čuvanju tih svetinja, a ne benzinskih pumpi i nekih nebitnih lokacija”, kaže Aleksandar Perović, učesnik protesta.

U policiji kažu da se slučaj istražuje i da su o ovom slučaju ispitani svedoci.

Eparhija raško-prizrenska, izrazila je duboku zabrinutost i žaljenje povodom nedavnog skrnavljenja istorijskog crkvišta u Međugori, u oblasti Ibarskog Kolašina na severu Kosova i Metohije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare