27. Septembra 2024.

Tajni projekat Rusije i Kine izazvao je paniku: Ukrajina gubi jedinu prednost koju je imala na vojnom planu!

Portparol NATO-a je rekao da su ‘ovi izvještaji duboko zabrinjavajući i da se saveznici konsultuju o ovom pitanju’

Rusija je uspostavila program u Kini za razvoj i proizvodnju bespilotnih letjelica dugog dometa koje će se koristiti u ratu protiv Ukrajine, prema izvorima dvaju evropskih obavještajnih agencija, a Reuters je došao do dokumenata.

Prema mnogim analitičarima, dronovi su jedina prednost Ukrajine na vojnom planu, s obzirom da se ne može takmičiti s Rusijom ni po ljudstvu ni po drugom naoružanju.

IEMZ Kupol, podružnica ruske državne kompanije za oružje Almaz-Antey, razvio je i testirao novi model bespilotne letjelice pod nazivom Garpiya-3 (G3) u Kini uz pomoć domaćih stručnjaka, tvrdi se u jednom od dokumenata, na izvještaj koji je Kupol ranije poslao ruskom Ministarstvu odbrane u kojem opisuje svoj rad.

U naknadnom ažuriranju, Kupol je rekao ministarstvu odbrane da je bio u mogućnosti da proizvede bespilotne letjelice, uključujući G3, u fabrici u Kini kako bi oružje moglo biti raspoređeno u “specijalnoj vojnoj operaciji” u Ukrajini, izraz koji Moskva koristi za rat sa Ukrajinom.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova reklo je Reutersu da nije upoznato s takvim projektom, dodajući da Peking ima stroge mjere za kontrolu izvoza dronova.

Transferi sistema naoružanja

Fabian Hinz , istraživač-saradnik na Međunarodnom institutu za strateške studije, istraživačkom centru za odbranu sa sjedištem u Londonu, rekao je da bi isporuka dronova iz Kine u Rusiju, ako se potvrdi, predstavljala veliki problem za Ukrajince.

“Ako pogledate šta je Kina do sada isporučila, to je uglavnom roba dvostruke namjene – to su bile komponente, podkomponente koje bi se mogle koristiti u sistemima oružja”, rekao je Reutersu. “Ovo je ono što je do sada objavljeno. Ali ono što zapravo nismo vidjeli, barem u otvorenom kodu, jesu dokumentovani transferi čitavih sistema naoružanja.”

slika

Ipak, Samuel Bendett , viši saradnik Centra za novu američku sigurnost, think tank sa sjedištem u Washingtonu, rekao je da nije siguran da bi Peking riskirao međunarodne sankcije zbog pomaganja moskovskoj ratnoj mašini. Bendett smatra da je potrebno više informacija da bi se utvrdilo da je Kina domaćin proizvodnje ruskih vojnih dronova.

Vijeće za nacionalnu sigurnost Bijele kuće saopćilo je da je duboko zabrinuto izvještajem Reutersa o programu bespilotnih letjelica, za koji se činilo da je primjer kineske kompanije koja pruža pomoć ruskoj kompaniji pod američkim sankcijama.

Bijela kuća nije vidjela ništa što bi ukazivalo na to da je kineska vlada bila upoznata sa transakcijama koje su uključene, ali Kina ima odgovornost da osigura da kompanije ne pružaju pomoć Rusiji za upotrebu od strane njene vojske, dodao je portparol.

Upitan o izvještaju Reutersa, portparol NATO-a je kratko rekao da su “ovi izvještaji duboko zabrinjavajući i da se saveznici konsultuju o ovom pitanju”.

“Kineska vlada ima odgovornost da osigura da njene kompanije ne pružaju pomoć Rusiji”, dodao je glasnogovornik Farah Dakhlallah . „Kina ne može nastaviti da podstiče najveći evropski sukob od Drugog svetskog rata, a da ne utiče na njene interese i reputaciju.

Prvi konkretni dokazi

G3 može putovati oko 2.000 kilometara uz nosivost od 50 kilograma, prema izvještajima ruskog Ministarstva odbrane iz Kupola, koji je stavljen pod američke sankcije u decembru 2023. Uzorci G3 i nekih drugih modela UAV kineske proizvodnje dostavljeni su Kupolu u Rusija na dalje testiranje, opet uz učešće kineskih stručnjaka, tvrdi se u dokumentima.

Kupol je preuzeo isporuku sedam vojnih dronova kineske proizvodnje, uključujući dva G3, u svom sjedištu u ruskom gradu Iževsku, prema dva odvojena dokumenta koja je pregledao Reuters, a to su fakture koje je Kupolu ovog ljeta poslala ruska kompanija za koju su dvije Evropski obavještajni izvori rekli su da ona služi kao posrednik s kineskim dobavljačima. Fakture, od kojih jedna zahtijeva plaćanje u kineskim juanima, ne navode datume isporuke niti identifikuju dobavljače u Kini.

Dva obavještajna izvora rekla su da je dostava uzoraka dronova u Kupolu prvi konkretan dokaz da je njihova agencija pronašla da su dronovi kineske proizvodnje isporučeni Rusiji od početka rata u Ukrajini u februaru 2022.

David Albright , bivši inspektor UN-a za oružje koji je na čelu istraživačke grupe Instituta za nauku i međunarodnu sigurnost koja je istraživala kinesko-rusku saradnju u proizvodnji bespilotnih letjelica, rekao je za Reuters da bi Kupol mogao zaobići zapadne sankcije Rusiji postavljanjem proizvodnog pogona u Kini gdje ima pristup naprednim čipovima.

G3 je unapređena verzija bespilotne letjelice Garpiya-A1, navodi se u izvještajima Kupola Ministarstvu odbrane. Redizajnirali su ga kineski stručnjaci koji su radili na nacrtima Garpiya-A1.

Osnivanje centra za istraživanje i proizvodnju dronova

Kupol je rekao da će u roku od osam mjeseci projekat u Kini biti spreman za proizvodnju napadačke bespilotne letjelice REM 1 kineskog dizajna nosivosti 400 kilograma. Dva evropska obavještajna izvora rekla su da bi sistem bio sličan američkom dronu Reaper.

Drugi izvori su otkrili da je druga ruska odbrambena kompanija, TSK Vektor, bila posrednik između Kupola i kineskih dobavljača u projektu. Tvrde da su ruske kompanije radile sa kineskom kompanijom Redlepus TSK Vector Industrial sa sjedištem u Shenzhenu, ne precizirajući ulogu Redlepusa.

Odvojeni dokument koji je pregledao Reuters otkriva planove koji uključuju Kupol, TSK Vektor i Redlepus da uspostave zajednički rusko-kineski centar za istraživanje i proizvodnju dronova u posebnoj ekonomskoj zoni Kašgar u kineskoj provinciji Xinjiang.

“Napredna baza za istraživanje i proizvodnju dronova” od 80 hektara mogla bi proizvoditi 800 dronova godišnje, navodi se u dokumentu. Nije određen vremenski okvir kada će biti operativan.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je prošle sedmice rekao da je njegova vojska do 2023. godine dobila oko 140.000 dronova i da Moskva ove godine planira taj broj desetostruko povećati.

“Ko brže reaguje na zahtjeve na bojnom polju pobjeđuje”, zaključio je Putin na sastanku u Sankt Peterburgu o proizvodnji dronova.

Jutarnji.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare