26. Septembra 2024.

Ovog ljeta, jugoistočna Evropa zabilježila je daleko najveći broj dana s ekstremnim toplotnim stresom

Maksimalna dnevna temperatura iznosila je najmanje 32 stepena Celzijusa u 66 dana između juna i avgusta

Rekordno visoke temperature zabilježene su ovog ljeta u jugoistočnoj Evropi, prema prvoj procjeni evropske službe za klimatske promjene Copernicus.

Ljudi u regionu bili su izloženi “jakom toplotnom stresu” jer je maksimalna dnevna temperatura iznosila najmanje 32 stepena Celzijusa tokom 66 dana između juna i avgusta, objavio je u četvrtak Kopernik.

Bio je to daleko najveći broj dana sa takvim toplotnim stresom u jugoistočnoj Evropi, sa prosječnim brojem od 29 toplih dana.

Rekordne temperature izmjerene su i u Fenoskandiji, poluostrvu koje uključuje Skandinaviju, Finsku i poluostrvo Kola koje pripada Rusiji, dodao je Kopernik.

Međutim, u sjeverozapadnoj Evropi prosječne temperature od juna do avgusta bile su blizu ili ispod prosjeka.

Rekord je prema prvim podacima zabilježilo i Sredozemno more – prosječna temperatura na površini vode 13. avgusta iznosila je 28,45 stepeni Celzijusa.

“Ekstremne temperature u regijama poput jugoistočne Evrope utiču na dobrobit Evropljana jer građani ovog regiona doživljavaju više toplotnog stresa nego ranije”, rekla je Samantha Burgess , zamjenica direktora službe.

Zabilježene su i velike razlike u količini padavina između pojedinih regija u Evropi. Veći dio kontinenta, posebno jugoistok, bilježi ispodprosječan broj kišnih dana.

U drugim regijama, uključujući sjever Velike Britanije, Fenoskandiju i baltičke države, bilo je do 20 kišnih dana više od prosjeka.

Više od trećine (35 posto) evropskih rijeka, posebno u jugoistočnoj Evropi, imale su vrlo niske vodostaje. Ali rijeke u velikim dijelovima srednje Evrope imale su izuzetno visok vodostaj za ovo doba godine.

Jutarnji.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare