26. Septembra 2024.

Netanjehu naredio napade punom snagom

Nakon izvještaja u kojima se tvrdi da zvaničnici očekuju prekid vatre u Libanu za nekoliko sati, kancelarija premijera Benjamina Netanjahua objavila je da su ti izvještaji netačni. Riječ je o američko-francuskom prijedlogu na koji premijer nije ni odgovorio, kažu u Kancelariji premijera.

U izjavi se takođe navodi da je “suprotno od istine” izvještaj da je Netanyahu naredio IDF-u da ublaži udare u Libanu, rekavši da je premijer ovlastio vojsku da nastavi sa napadima punom snagom i dodajući da će se borbe u Gazi nastaviti dok se ne ostvare svi ratni ciljevi.

Oko 45 raketa ispaljeno je u najnovijem napadu iz Libana, saopštila je vojska Izraela, dodajući da su neke presretnute, a ostale su pale na otvorena područja. ** IDF dodaje u saopštenju da jutros nastavlja sa napadima u Libanu, ciljajući na desetine ciljeva Hezbolaha u nekoliko područja, uključujući terorističke operativce, vojne zgrade i skladišta oružja.

SAD, EU i nekoliko arapskih država pozvali su sukobljene strane na prekid vatre. Predložena je trenutna 21-dnevna pauza u borbama “kako bi se osigurao prostor za diplomatiju, našlo diplomatsko rješenje” ali i prekinula vatra u Gazi. Zajedničku izjavu potpisali su SAD, Australija, Kanada, Europska unija, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Velika Britanija i Katar nakon sastanka svjetskih čelnika na GS UN u Njujorku.

Zvaničnici desnog krila koalicije požurili su da javno pozvaju premijera Benjamina Netanjahua da ne pristane na 21-dnevno primirje u Libanu, rekavši da to ne bi imalo moralnog opravdanja i samo bi služilo da se Hezbollahu omogući da se pregrupše nakon niza udaraca koje je primio.

Jutarnji.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare