26. Septembra 2024.

AvtoVAZ pokreće serijsku proizvodnju električnog Largusa

Serijska proizvodnja karavana i kombija Lade Largusa nastavljena je još u maju: njihova proizvodnja je premeštena iz glavne fabrike u Toljatiju u proizvodnu lokaciju Lada Iževsk. Sada je održano svečano pokretanje proizvodnje električnih vozila Lada e-Largus.

Porodica e-Largus uključuje teretni kombi i putnički karavan. Imaju jedan prednji elektromotor sa vršnom snagom od 120 kW (163 KS), iako se postiže samo za 20 sekundi, a nominalna je primetno niža – 50 kW (68 KS). Deklarisano vreme ubrzanja do 100 km/h je 9,5 s (ovo je najdinamičniji Largus u opsegu). Maksimalna brzina je ograničena na 145 km/h. Razvoj pogonskog sistema izvela je domaća kompanija Системы автономной энергии (Autonomni energetski sistemi, deo Itelma grupe) uz podršku inženjera VAZ-a.

Trakcione baterije i sistem termičke kontrole, kako je navedeno, takođe su razvijeni i proizvedeni u Rusiji. Standardna baterija se nalazi na mestu rezervoara za benzin, njen kapacitet je 45,7 kWh. Dodatna baterija od 15,3 kWh nalazi se ispod haube, ali će se na kombije ugrađivati uz doplatu. Karavani su opremljeni sa dve baterije ukupnog kapaciteta 61 kWh. Domet baznog kombija je 320 km, karavana 420 km. Zahvaljujući ovakvom rasporedu baterija, bilo je moguće sačuvati korisnu zapreminu unutar karoserije: zapremina prtljažnika karavana sa pet sedišta je 560 litara, a zapremina tovarnog prostora kombija je 2.540 litara.

Navodi se da se električni automobil proizvodi u fabrici Lada Iževsk u punom ciklusu, ali je nivo lokalizacije nešto veći od 50%. Na kraju krajeva, ključne komponente za električni pogon i trakcione baterije (uključujući litijum-jonske ćelije) dolaze iz Kine. Do sada je objavljena samo početna cena: 2.990.000 rubalja (29.050 evra) za kombi, i to već uzimajući u obzir državne subvencije. Benzinski kombi Largus sada košta od 1.670.000 rubalja (oko 16.200 evra).

Nije iznenađujuće što su proizvodni planovi AvtoVAZ-a veoma skromni: do kraja godine samo nekoliko desetina komercijalnih električnih vozila će sići ​​sa Iževskog transportera. A dalji obim proizvodnje u potpunosti zavisi od potražnje za e-Largusom. Potpunije informacije o cenama i konfiguracijama električnog vozila biće naknadno objavljene.

AutoRepublika

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare