26. Septembra 2024.

Kina i Brazil predložili su svoja rješenja za rat u Ukrajini. Zelenski je to odbio

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odbacio je napore i prijedloge Kine i Brazila da se okonča rat u Ukrajini, pitajući zašto te dvije zemlje predlažu alternativu njegovoj formuli mira i rekavši da “neće jačati svoju moć na račun Ukrajine”.

Rusija je napala Ukrajinu u februaru 2022. Devet mjeseci kasnije, Zelenski je najavio mirovni plan od 10 tačaka koji bi trebao omogućiti pravedan završetak rata na osnovu Povelje UN-a i međunarodnog prava. Ali Moskva je odbacila plan.

“Formula mira postoji dvije godine”

“Formula mira postoji dvije godine i možda neko želi Nobelovu nagradu u svojoj političkoj biografiji za zamrznuto primirje, umjesto za pravi mir, ali jedine nagrade koje će vam Putin dati su dodatne patnje i katastrofe”, rekao je Zelenski pred UN-om. Generalna skupština.

Takođe je rekao da bi predlaganje “alternativnih i polovičnih planova za rešavanje problema, takozvanih skupova principa”, dalo Putinu još više političkog prostora za nastavak rata.

Kina je pokušala pridobiti zemlje u razvoju da se pridruže mirovnom planu od šest tačaka koji je najavila s Brazilom u maju.

Ovaj prijedlog poziva na “održavanje međunarodne mirovne konferencije u vrijeme koje će prihvatiti i Rusija i Ukrajina, kao i ravnopravno učešće svih strana i poštenu raspravu o svim mirovnim planovima”.

elenski: Svi ovi alternativni pokušaji su napori da se postigne smirenje

Brazilski predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva založio se za plan u govoru u Generalnoj skupštini u utorak.

“Svaki paralelni ili alternativni pokušaj traženja mira je zapravo nastojanje da se postigne smirenje umjesto da se rat okonča”, rekao je Zelenski pred 193 člana skupštine.

“Kada kinesko-brazilski dvojac pokušava da dobije više glasova – što iz Evrope, što iz Afrike – predstavljanjem alternative potpunom i pravednom miru, postavlja se pitanje šta je njihov stvarni interes? Svima mora biti potpuno jasno – nećete jačati svoju moć na račun Ukrajine”, rekao je Zelenski. 

Ukrajinski predsjednik planira u četvrtak u Bijeloj kući predstaviti “plan pobjede” američkom predsjedniku Joeu Bidenu.

Index.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare