24. Septembra 2024.

Situacija na Rogu Afrike postaje sve napetija: Egipat poslao drugu pošiljku oružja u Somaliju

Egipat je poslao drugu pošiljku oružja somalijskoj saveznoj vladi u roku od mjesec dana, što je izazvalo kritike svog dugogodišnjeg rivala Etiopije, zbog zabrinutosti zbog porasta tenzija na Rogu Afrike.

Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je pošiljku, za koju je rečeno da je namijenjena izgradnji kapaciteta somalske vojske za postizanje sigurnosti i stabilnosti, borbu protiv terorizma i očuvanje njenog suvereniteta, jedinstva i teritorijalnog integriteta.

Ministar vanjskih poslova Etiopije Taye Atske Selassie rekao je da je zabrinut da bi vanjske snage dodatno pogoršale krhku sigurnosnu situaciju i da bi oružje moglo završiti u rukama terorista.

U postu na X, somalijski državni ministar vanjskih poslova Ali Omar rekao je: “Iznenađen sam što vidim kako Etiopija izražava zabrinutost zbog toga što Somalija dobija oružje za odbranu svog suvereniteta i borbu protiv terorizma.”

Egipat je u dugom sporu s Etiopijom oko izgradnje velike brane na Plavom Nilu, koja obezbjeđuje 95% slatke vode. U međuvremenu, Somalija je bila u zavadi s Etiopijom oko memoranduma koji je Etiopija potpisala sa otcijepljenom regijom Somaliland o zakupu dijela svoje obale, opisujući to kao pokušaj “aneksije” svoje teritorije.

Dva problema, koja su prethodno bila odvojena, spojila su se dok Egipat i Somalija sve više koordiniraju svoje napore protiv Etiopije zbog sporova oko vode.

“Sve su to države koje su fiskalno na rubu”, rekao je Harry Verhoeven, stručnjak za infrastrukturu i energiju na Rogu Afrike. On je dodao da takav stav nosi rizik da stvari izmaknu kontroli u regionu koji se već bori sa brojnim sukobima.

Više od 20 miliona ljudi već je interno raseljeno širom istočne Afrike, prema Međunarodnoj organizaciji za migracije, zbog sukoba i ekstremnih vremenskih prilika.

Produbljivanje saradnje između Kaira i Mogadiša uznemirilo je zvaničnike u Etiopiji, koji su pazili da ne imenuju Egipat u svojim javnim izjavama, ali su često spominjali “spoljne aktere koji imaju za cilj destabilizaciju regiona”.

Spoljašnji pokušaji smirivanja situacije nisu donijeli napredak. Krajem avgusta, ministar vanjskih poslova Džibutija, Mohamud Ali Youssouf, rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je njegova zemlja ponudila Etiopiji komercijalni pristup drugoj luci duž svoje obale, ali ne i vojni pristup, te da još čeka odgovor.

Dvije runde indirektnih pregovora u Ankari, uz posredovanje Turske, koja ima jake veze s obje vlade, također nisu urodile plodom. Somalija je tražila da Etiopija povuče memorandum prije nego što se održe direktni pregovori.

Klix.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare