24. Septembra 2024.

Šta piše u izvještaju MIP-a Rusije o veličanju nacizma u Hrvatskoj, BiH i na tzv. Kosovu

U najnovijem izveštaju Ministarstva spoljnih poslova Rusije koji se bavi slučajevima veličanja nacizma, širenja neonacizma i drugih praksi koje doprinose eskalaciji savremenih oblika rasizma i ksenofobije u svetu posvećena je pažnja i njihovim manifestacijama u regionu Balkana, između ostalog u Hrvatskoj, BiH i na tzv. Kosovu.

Prema izveštaju ruskog ministarstva, u Republici Hrvatskoj postoje ozbiljni problemi zbog širenja neonacističke ideologije i rasne diskriminacije, čemu se zvanične vlasti ne suprotstavljaju. Uporedo sa tim, povećanje broja manifestacija netrpeljivosti na etničkoj osnovi ukazuje da ksenofobično raspoloženje u društvu, pogotovo prema Srbima, ostaje među najaktuelnijim pitanjima u oblasti ljudskih prava u zemlji.

U Crnoj Gori je, kako se konstatuje, takođe prisutan niz problema na planu suprotstavljanja rasnoj diskriminaciji, ali je očigledna i rusofobična kampanja, imajući u vidu da je zemlja prisutna u strukturama NATO.

Na prostoru tzv. Kosova*, koje je, kako se napominje autonomna pokrajina Srbije koja nakon agresije NATO protiv Jugoslavije 1999. godine defakto nije pod kontrolom Beograda, iako rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN potvrđuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije nad tom teritorijom, očigledni su pokušaji iskorenjivanja srpskog i nealbanskog stanovništva.

Kako se upozorava u izveštaju, pokrenut je i progon Srpske pravoslavne crkve, krše se prava etničkih manjina, uništavaju nealbanski spomenici i groblja. Takođe, otežan je povratak izbeglica i privremeno raseljenih lica u pokrajinu.

Hrvati ne odustaju od nacizma i neonacizma

U Republici Hrvatskoj postoje ozbiljni problemi zbog širenja neonacističke ideologije i rasne diskriminacije, čemu se zvanične vlasti ne suprotstavljaju. Uporedo sa tim, povećanje broja manifestacija netrpeljivosti na etničkoj osnovi ukazuje da ksenofobično raspoloženje u društvu, pogotovo prema Srbima, ostaje među najaktuelnijim pitanjima u oblasti ljudskih prava u zemlji, navodi se u najnovijem izveštaju MIP-a.

“U Hrvatskoj na zvaničnom nivou se, generalno, osuđuju manifestacije nacionalističkih ideologija. Ipak, simpatije prema pripadnicima kolaboracionističke fašističke Nezavisne Države Hrvatske (NDH) tokom Drugog svetskog rata periodično su odražene u nastupima pojedinih predstavnika Hrvatske katoličke crkve, političara i novinara.”

Na tom planu se ističu govori biskupa Vlada Košića u Sisku. Sveštenik je, konkretno, izneo mišljenje da su kolaboracionisti bili „borci za slobodu i nezavisnost“, a takođe je na sve načine preuveličavao „zločine“ partizana, podseća se u izveštaju.

“Pored toga, u Hrvatskoj ne prestaju pokušaji kanonizovanja nadbiskupa Alojzija Stepinca, osuđenog zbog saradnje sa ustaškim režimom tokom perioda NDH. Ovo pitanje je po ko zna koji put februara 2020. godine pokrenuo hrvatski predsednik A. Plenković tokom sastanka sa papom Franjom. U zadacima za državni školski ispit iz istorije religije 2023.g. Stepinac je okarakterisan kao hrvatski svetac, nacionalni heroj, borac protiv ateizma, nacizma i komunizma”, konstatuje se u izveštaju.

Povremeno se primećuju i pokušaji revidiranja istorijskih činjenica o poznatom koncentracionom logoru Jasenovcu, a od 2022.g. hrvatske vlasti zabranjuju predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da posećuje memorijalni kompleks Jasenovac, naglašava se u izveštaju.

“U Hrvatskoj su evidentirani i slučajevi prikazivanja nacista i kolaboracionista u drugom svetlu. Jedno od takvih imena je i Ante Pavelić, bivši vojni diktator NDH, koji je svojevremeno na nacionalnoj hrvatskoj televiziji nazvan borcem protiv beogradskog nasilja. Treba istaći da je on 1956.g. u Argentini osnovao Hrvatski oslobodilački pokret, koji je registrovan u Republici Hrvatskoj februara 1992.g. gde je i danas aktivan. U hrvatskim gradovima neke ulice i danas nose nazive po imenima funkcionera ustaškog režima i njegovih pomagača”, ističe se u dokumentu.

Sputnjik.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare