24. Septembra 2024.

Balkanska zemlja uspostavlja novu islamsku državu usred glavnog grada

Vodiće je muslimanski svećenici, imaće i obaveštajnu službu: ‘I mi imamo neprijatelje’

‘Mi zaslužujemo državu jer jedini na svijetu govorimo istinu o islamu. Nemojte to brkati sa politikom’, rekao je Baba Mondi

Ako sve bude išlo po planu, u glavnom gradu Albanije Tirani uskoro će biti osnovana najmanja država na svijetu.

Državu po uzoru na Vatikan predvodit će muslimanski svećenici, a mala suverena enklava, ne veća od nekoliko njujorških četvrti, neće zabraniti alkohol, niti će žene morati pokrivati ​​kosu.

“Bog ništa ne brani, zato nam je dao pamet”, kaže Edmond Brahimaj , među svojim sljedbenicima poznat kao Baba Mondi , kada opisuje kako će vladati zemljom od 27 hektara koja će imati svoju administraciju, pasoše i granicu, piše New York Times .

Albanski premijer Edi Rama kaže da će se država koja će biti stvorena u bliskoj budućnosti zvati Suverena država Bektašijskog reda.

“Sve odluke će se donositi s ljubavlju i dobrotom”, kaže Baba Mondi (65), bivši oficir albanske vojske kojeg milioni širom svijeta poštuju po službenoj tituli, Njegova Svetost Hadži Dede Baba . On je vrhovni vođa Bektašija, šiitskog sufijskog reda osnovanog u Turskoj u 13. veku, ali sada sa sedištem u Albaniji.

slika

Tolerantnija verzija islama

Premijer Rama kaže da je cilj nove države promovirati tolerantnu verziju islama na koju je Albanija ponosna. „Trebalo bi da vodimo računa o ovom blagu, a to je verska tolerancija, koju nikada ne bi trebalo da uzimamo zdravo za gotovo“, rekao je on.

Poruka koju ova umjerena islamska mikrodržava želi poslati je sljedeća: ‘Ne dozvolite da stigma muslimana definira ko su muslimani.’

New State je zapravo kompleks u relativno jeftinoj stambenoj četvrti u istočnoj Tirani. To je samo četvrtina veličine Vatikana, koji je trenutno najmanja država na svijetu, kojom upravlja Papa.

Baba Mondi naglašava da “veličina nije bitna” i, nazdravljajući rakijom, dodaje da neće biti diktator, iako priznaje da će mu samo Bog biti granica vlasti i da je samo Bog nepogrešiv.

Nova država Bektaši ima dvoranu za sastanke i molitve sa kupolom, muzej koji prikazuje istoriju reda, kliniku, arhive i administrativne kancelarije Baba Mondija, inače veselog sedobradog čoveka koji prezire krutu dogmu. Muslimanski ekstremisti koji postavljaju bombe i koriste nasilje za širenje svoje verzije vjere, rekao je, “samo su kauboji”.

slika

Bektašije njeguju labavo tumačenje Kur'ana i kombinuju ga sa misticizmom i elementima turske predislamske vjere koja štuje preminule mudrace, poznate kao derviši. Bektašije su preselili svoje sjedište iz Turske u Tiranu prije skoro sto godina nakon što je Mustafa Kemal Ataturk , osnivač Republike Turske, prekinuo njihov rad.

Mnogi konzervativni šiiti i suniti ih smatraju hereticima, a proganjani su u muslimanskim zemljama vekovima. Bektaši su bili sila u Albaniji i susednim zemljama kao što su Kosovo i Makedonija nakon što je Otomansko carstvo osvojilo Balkan u 14. i 15. veku.

Članovi sekte odigrali su istaknutu ulogu u nacionalističkom buđenju Albanije i oslobađanju od turske vladavine, te promoviraju opuštenu verziju islama koja je pomogla da se velike muslimanske i kršćanske zajednice u zemlji okupe iza sekularnog cilja nezavisnosti.

Iako je jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi, Albanija je kroz istoriju bila poznata kao zemlja koja pomaže ljudima u nevolji. Sklonili su Jevreje tokom Drugog svetskog rata i Avganistance koji su bježali od Talibana 2021. Međunarodni aerodrom u Tirani nazvan je po Majci Terezi , albanskoj monahinji koja je dobila Nobelovu nagradu za mir za svoj dobrotvorni rad u Indiji.

slika

Ko će priznati novu državu?

Nacrt zakona kojim se definiše suvereni status nove države u Albaniji sada radi međunarodni tim pravnih stručnjaka.

Uspostavljanje nove države moraće da odobri parlament, pod kontrolom vladajuće Socijalističke partije Edija Rame. Ali za sada nije jasno koje će zemlje uopće pristati da priznaju suverenitet Bektašija.

Edi Rama, katolik koji ne prakticira, kaže da do sada samo nekoliko njegovih najbližih saradnika zna za plan, a saveznici iz NATO-a poput SAD nisu konsultovani.

Jedna zemlja koja bi eventualno mogla priznati novu državu je Iran, koji ima sljedbenike sufijskog islama, uključujući neke Bektaše. Ipak, Iran sebe smatra čuvarom šiitskog islama od raznih drugih, neortodoksnih, tumačenja vjere.

“Iranci su mi, iskreno, zadnja stvar na pameti”, kaže Rama i naglašava da je Albanija prekinula diplomatske odnose s Iranom 2022. godine nakon što je tu zemlju povezala sa sajber napadom na albansku vladu i banke.

Baba Mondi se dugo borio protiv ekstremizma. Nakon što su islamistički militanti ubili 12 ljudi u napadu na francuski satirični nedjeljnik Charlie Hebdo 2015. godine, vođa Bektašija otputovao je u Pariz s premijerom Ramom kako bi učestvovao u maršu protiv terorizma.

slika

On je rekao da bi novoj državi Bekta mogla biti potrebna mala obavještajna služba ‘jer i mi imamo neprijatelje’, ali neće imati vojsku, graničnu policiju ili sudove. Detalji poput toga ko će se kvalificirati za pasoše tek treba da se razrade, dodao je, ali je odlučeno za boju pasoša: zelena, važna boja u islamu. Inače, Albanija dozvoljava dvojno državljanstvo.

Nova država će biti posvećena smirivanju, a ne raspirivanju tenzija i već se zaklela da neće biti zahvaćena prokletstvom mnogih naroda – teritorijalnim ambicijama. Baba Mondi je obećao da neće pokušavati da proširi svoju teritoriju oduzimanjem zemlje koja je nekada bila držana po njegovom naređenju u glavnom gradu Albanije.

Država kao model suživota

Kompleks Tirane, koji je prvobitno pokrivao skoro 90 hektara, smanjio se za dvije trećine otkako je bivši albanski komunistički diktator Enver Hoxha 1967. zabranio sve religije. Nakon toga, njegova vlada je počela da gradi skladišta na teritoriji Bektaši u glavnom gradu. Nakon pada komunizma 1991. godine, Bektašije su izgubile još više zemlje kada su privatni investitori gradili kuće na periferiji naselja bez dozvola.

Premijer Rama je rekao da će granice predložene države Bektaši biti definisane onim što ima sekta: “Ono što je zaplenjeno nije deo toga”, rekao je on, dodajući da bi sporovi oko vlasništva nad imovinom “samo potkopali svrhu države kao model suživota“ jer se radi o duhovnom, a ne materijalnom pitanju.

slika

Baba Mondi je, s druge strane, plan o uspostavljanju države proglasio “čudom” i izrazio nadu da će SAD i druge zapadne sile priznati suverenitet njegove zemlje ako parlament odobri premijerov plan.

‘Mi zaslužujemo državu jer jedini na svijetu govorimo istinu o islamu. Nemojte to brkati sa politikom’, rekao je Baba Mondi.

Ne zna se tačno koliko bektašijskih vjernika ima u svijetu, pa čak ni u samoj Albaniji.

Baba Mondi kaže da su oko polovine ukupnog stanovništva bili bektaši, a ostali suniti, katolici, pravoslavci i evangelički hrišćani. Ovo je gotovo sigurno preterivanje, ali odražava široko rasprostranjeno mišljenje da je ova konkretna sekta nacionalna religija Albanije.

U Kruju, gradu sjeverno od Tirane koji se nalazi na mjestu zamka iz 15. vijeka koji je koristio Skenderbeg, albanski nacionalni heroj, penzionisani učitelj bektaha Ismet Kaciu kaže da nije čuo za planove Edija Rame da sekta dobije vatikanski stil suverenitet.

Ali rekao je da bi bio više nego srećan ako se to dogodi. To bi, kako je rekao, pomoglo da se osigura da mlađi Albanci, uključujući njegovo četvoro dece, koji rade u Italiji, ne odustanu od svoje vere i svoje zemlje.

Nuri Ceni , 79-godišnji istoričar iz Bektaha, pozdravio je državnu ponudu kao ‘izuzetno važan poklon’ koji ne samo da će ojačati tolerantni islam u Albaniji, već i pomoći u širenju ‘naše poruke o mirnom suživotu bez obzira na vjeru ili rasu’ .

Rama je priznao da će za stvaranje suverene islamske države u Tirani trebati vremena.

‘Možda će svi reći: ‘Ovaj tip je lud. Ali rekli su mi to mnogo puta ranije. Nije me briga, luda ili ne, boriti se za dobro’, rekao je Rama.

Jutarnji.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare