24. Septembra 2024.

Naočare za suzbijanje plavog svijetla ekrana: Da li su efikasno pomagalo ili šarena laža

Ako vas nakon nekoliko sati korišćenja molbilnog telefona ili kompjutera bole ili peku oči, verovatno ćete krivicu svaliti na plavo svetlo koje oni emituju. Možda ćete čak potrčati i u optičarsku radnju kako biste pazarili naočare koje “magično” umanjuju ovaj efekat. Stručnjaci, ipak, savetuju da ne žurite, jer ovo svetlo ne predstavlja toliku pretnju za vid, a naočare ne daju onaj efekat koji se od njih očekuje.

Po mišljenju stručnjaka, naočare koje eliminišu efekat plavog svetla uopšte nisu efikasne kao što se to ranije mislilo. “Štaviše, ne postoje čak ni pouzdani naučni dokazi da je plavo svetlo samo po sebi štetno za vid”, smatra oftalmolog Ami Vadada. Zašto se onda toliko pričalo o tome prethodnih godina?

Šta je zapravo plavo svetlo i na šta zračenje ekrana može uticati

Plavo svetlo zaista može biti štetno u velikim dozama. Međutim, uređaji koje mi svakodnevno koristimo, poput mobilnih telefona, tableta i računara i drugih gedžeta ne emituju toliku količinu tog svetla, niti je zračenje toliko intenzivno, da bi se oni mogli smatrati opasnim po zdravlje očiju. Ne zna se čak ni koliko je štetan kumulativni efekat nakon više godina korišćenja gedžeta, navode stručnjaci. To je nešto što bi tek trebalo da se istraži u nekim narednim studijama.

Ono na šta plavo svetlo zaista može imati gotovo trenutni efekat jeste kvalitet sna.

Srećom, svi noviji mobilni telefoni i drugi uređaji imaju opciju promene boje ekrana iz hladnije, u kojoj dominiraju plavo svetlo i jarke boje, u topliju, koja dodaje žućkaste nijanse sadržaju i koja je manje naporna za oči jer je manje intenzivna. Ipak, stručnjaci sugerišu da čak ni loš san ne mora nužno biti povezan sa izloženošću plavom svetlu pred spavanje, koliko sa sadržajem koji se gleda, a koji može nadražiti nervni sistem. 

Potražnja za naočarima koje suzbijaju plavo svetlo je neosnovana

Oči svakog čoveka se razlikuju i dok jednima gledanje u ekran nekoliko sati uzastopno ne predstavlja nikakav problem i ne izaziva bilo kakav osećaj nelagode, drugi već nakon 20-ak minuta osećaju zamor, peckanje i druge simptome. Pomažu li u njihovom suzbijanju posebne naočare koje umanjuju efekat plavog svetla? Ne, pokazala je studija iz 2021. godine. U pitanju je samo placebo efekat i ništa više.

Dobra vest je da postoje stvari koje zaista mogu doneti neko poboljšanje, čak iako se gedžeti koriste svakodnevno i po nekoliko sati u nizu.

Pravovremeno treptanje, koje doprinosi tome da se vlažnost oka održava na zadovoljavajućem nivou, redovne pauze tokom rada za računarom ili korišćenja telefona, kao i izbalansirana ishrana koja organizmu daje sve potrebne nutrijente, vitamine i minerale su jedino na šta bi zaista trebalo da se obrati pažnja kada je reč o zdravlju očiju. Naravno, tu su i redovni oftalmološki pregledi, na kojima će lekari utvrditi da li postoje problem sa vidom, piše Vašington Post.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare