Ako dosad niste probali banana hljeb, pravo je vrijeme da se uvjerite da je to veliki propust. Svidjeće vam se na prvi zalogaj i nećete odvajati prste od njega.
Recept je vrlo jednostavan, a može ga ispratiti svako.
Sastojci za banana hljeb:
- 3 zrele banane, oko 400 g
- 1/3 šolje otopljenog maslaca
- 1 jaje, umućeno
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica vanile
- 1/2 šolje šećera
- prstohvat soli
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1 šolja brašna
- 1/2 šolje oraha ili čokolade
Priprema banana hljeba:
Zagrijte odmah rernu na 180 stepeni i nauljite kalup za hljeb.
Zgnječite banane u velikoj posudi dok ne postanu glatke.
Dodajte otopljeni maslac i dobro promiješajte.
Dodajte jaje, vanilu i šećer. Sve sjedinite.
U drugoj posudi, pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.
Postepeno dodajte suve sastojke u mokre, miješajući lagano dok se sve ne sjedini. Pazite da ne premiješate previše.
Ako želite, dodajte orahe ili čokoladne komadiće.
Sipajte smjesu u pripremljeni kalup i poravnajte površinu.
Pecite u zagrijanoj rerni 60 minuta, ili dok čačkalica ne izađe čista kada je ubodete u sredinu hljeba.
Izvadite iz rerne i ostavite da se hladi u kalupu 10 minuta, a zatim prebacite na rešetku da se potpuno ohladi, prenosi Ona.
Nezavisne.com