23. Septembra 2024.

Poplave nose sve pred sobom u Evropi, policija gubi živce

‘Kakve budale, ubit će i sebe i druge’

Mnogi putevi su zatvoreni, a hitne službe upozoravaju građane da budu oprezni dok putuju

Obilne padavine izazvale su poplave u Cannesu u Francuskoj, a gradska uprava je na društvenoj mreži X objavila da su u toku jake oluje, povremeno praćene gradom.

Pozivaju sve građane da budu oprezni tokom putovanja, jer su mnoge ulice poplavljene, pa tako i Mimon. Dodaju da je prijavljena šteta u pojedinim podrumima i prodavnicama, ali nije bilo žrtava.

Engleska je takođe za nekoliko sati iskusila količinu kiše koja inače padne u mjesecu. Putevi i škole su zatvoreni, prenosi Daily Mail.

Više od 60 milimetara kiše palo je na području Londona između ponoći i osam ujutro. Obustavljeni su podzemni saobraćaj, a za dijelove centralne i jugozapadne Engleske do večeri je izdato žuto upozorenje zbog poplavljenih puteva.

Žuto upozorenje danas je također na snazi ​​za dijelove Velsa, veći dio južne i sjeverozapadne Engleske i Yorkshirea. Meteorolozi predviđaju da bi u pojedinim područjima moglo pasti i do 120 milimetara kiše, a vremenska upozorenja na snazi ​​su i do kraja ove sedmice.

slika
slika
slika
slika

Stadion u jugozapadnom Londonu bio je poplavljen, zbog čega je utakmica Liga kupa bila odgođena. Lokalne vlasti su saopštile da sve hitne službe rade što je brže moguće kako bi pomogle pogođenima, ali da su im prioritet ugroženi ljudi. Očekuje se da će se duži period kiše nastaviti tokom utorka, što bi moglo zahvatiti dijelove Škotske.

Policija je također zatvorila mnoge puteve širom Bedfordshirea i Hertfordshirea, nakon velikih poplava tokom noći. Kažu da su svjesni brojnih problema uzrokovanih visokim vodostajima, ali mole građane da im se jave samo ako postoji neposredna opasnost po život ili počinje krivično djelo.

slika
slika
slika
slika

– Pozivamo građane da pažljivo planiraju svoja putovanja, slijede savjete lokalnih hitnih službi i ne voze se kroz vodu jer je često dublja nego što izgleda – prenosi njihovo priopćenje za javnost Daily Mail.

Službenik patrole u dolini Temze upozorio je britanski tabloid da još uvijek “ludi ljudi jure kroz poplavljena područja” iako jedva vide nekoliko metara ispred sebe u zrak” ako udare u vozilo koje miruje. voda.

– Ove budale bi lako mogle da izgube kontrolu i zalete se u druge automobile, ubivši ne samo sebe, već i nedužne učesnike u saobraćaju – zaključuje policajac za Dejli mejl.

Val vode uskoro stiže u Hrvatsku i na snazi ​​su vanredne mjere odbrane. Ciklon Boris je već donio ogromne probleme u Evropi.

Tomislav Novosel iz Glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda u razgovoru za Media Service rekao je da se scenarij iz 2014. godine neće dogoditi, ali da se u budućnosti “nećemo moći boriti protiv prirode”.

– Očekujemo dalji, blagi porast Dunava, on sada raste 1 centimetar na sat. Očekujemo još 40-50 centimetara porasta do srijede, kada se u Batini očekuje vrhunac vodenog vala. Ovde je situacija mnogo povoljnija nego u ostatku Evrope – rekao je Novosel za Media servis.

Napominje da su aktivirane sve komponente Civilne zaštite, stožeri Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, kao i cijeli sustav Civilne zaštite. Sada, kaže, na raspolaganju imaju 300 pripadnika Hrvatske vojske.

U Batini se očekuje da će vodostaj biti iznad 700 centimetara, što je oko 70 centimetara niže nego prije deset godina. Izuzetno je važno, napominje, da su nasipi spremni jer svako pucanje može dovesti do ogromnih posljedica.

– To je nešto najgore što može da se desi, da na tako velikim rekama kao što su Sava, Drava, Dunav pukne nasip, ali sada sa 99 odsto sigurnosti mogu da kažem da će se to kontrolisati i da se to neće desiti. Nasipi na Dunavu su u odličnom stanju i bez problema će prihvatiti ovaj vodeni talas – naglašava Novosel za Medijski servis.

On kaže da ovakve ekstremne padavine možemo očekivati ​​i u budućnosti, iako se svake godine dešavaju poplave i godišnje se ulaže oko 100 miliona evra u održavanje sistema odbrane.

– Otkako sam u Hrvatskim vodama, 16 godina, oborili smo gotovo sve rekorde na svim vodomjernim stanicama. Pita se kuda ovo vodi – zaključuje Novosel za Media servis.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare