23. Septembra 2024.

Hoće li manja potražnja spustiti cijene stanova u Srpskoj?

Iako u Republici Srpskoj pada potražnja za nekretninama, naši sagovornici ne mogu da preciziraju da li će to uticati da cijene stanova konačno budu niže.

Naime, kako kažu, stanovi se i dalje prodaju, ali ne tom brzinom i intenzitetom kao što je to ranije bilo.

Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka, kazao je za “Nezavisne novine” da je primjetno da je došlo do manje potražnje za stanovima u Republici Srpskoj.

“Sigurno da je to nastalo kao rezultat i viših troškova finansiranja same kupovine stanova, jer imamo situaciju da su kamate u bankama porasle. Sa druge strane, imamo i situaciju da je Investiciona razvojna banka (IRB) Republike Srpske ograničena mogućnostima za finansiranje te kupovine tako da veliki broj stanova čeka finansiranje od strane banaka kako bi se ta kupovina i realizovala”, kazao je Račić.

Dodao je da je teško prognozirati da li će to uticati da dođe do pada cijena nekretnina

“Činjenica je da će i sama potražnja u narednom periodu diktirati gradnju stanova”, kazao je Račić.

Dragan Milanović, direktor Agencije “Remax” Banjaluka, za “Nezavisne novine” ističe da je primjetno da je u najvećem gradu u Srpskoj došlo do pada potražnje.

“Što se tiče cijene stanova u novoj gradnji, ona nije padala, a što se tiče stare gradnje, to je individualna stvar. Kad duže vrijeme neka nekretnina stoji u oglasima ili je neka cijena previsoko formirana za taj momenat i ne može da se proda, a ljudima se žuri, onda se oni odluče da koriguju cijene i tako se na nekim primjerima može vidjeti da je došlo do pada cijene stanova”, kazao je Milanović i istakao da generalno nije došlo do pada cijene, ali dodaje da nije bilo ni rasta.

Dragan Gruban iz Agencije za nekretnine “Agent Enex” iz Prijedora kazao je da je početkom ove godine bila ekspanzija prodaje stanova, kada su se prodavali stanovi za jedan dan.

“I dalje imamo stabilnu prodaju, jer cijene kvadrata u centru grada se kreću od 2.500 do 3.000 KM”, kazao je Gruban i istakao da cijene padaju kako se udaljavamo od centra.

“Stanovi se i dalje prodaju, ali ne kao ranije”, kazao je Gruban.

Milenko Stanić, ekonomista, ističe da su cijene nekretnina u Srpskoj previše “naduvane”.

“Tražnja je značajno smanjena i logično je da bi smanjena tražnja trebalo da znači korekciju cijena naniže, ali na tržištu nekretnina taj pad ne ide očekivanom dinamikom”, kazao je Stanić i dodao da u manjim sredinama već dolazi do nižih cijena.

“Što se tiče većih sredina, poput Banjaluke i Bijeljine, padanje cijena ide dosta manjim tempom”, kazao je Stanić i dodao da se tek naredne godine mogu očekivati niže cijene nekretnina kao konkretan odgovor na smanjenu potražnju.

nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare