23. Septembra 2024.

Nikad jača konkurencija za Skupštinu grada Banjaluka

Konkurencija za ulazak u Skupštinu grada Banjaluka čini se da nikada nije bila jača od one koja će biti na predstojećim lokalnim izborima 6. oktobra.

Nekolicina nezavisnih kandidata i desetine političkih partija pokušaće da uđu u gradski parlament, ali je jasno da neće biti mjesta za sve, jer je u opticaju 31 odborničko mjesto.

Na lokalnim izborima 2020. u igri je bilo više od 50 kandidatskih lista, a samo njih devet je na kraju osvojilo dovoljno glasova i ušlo u Skupštinu grada.

Na ovogodišnjim izborima, prema trenutnim prognozama, postoji najmanje 13 političkih stranaka koje ozbiljno pretenduju da uđu u Skupštinu grada Banjaluka.

Ovo govorimo iz razloga jer će na lokalnim izborima u gradu na Vrbasu, osim trenutnih parlamentarnih stranaka, prvi put svoje liste imati i pokret Za pravdu i red Nebojše Vukanovića, Narodni front sa Jelenom Trivić na čelu i Nezavisni pokret “Svojim putem” Igora Radojičića, bivšeg gradonačelnika Banjaluke, i sigurno je da i oni očekuju da ubuduće sjednu u jednu od skupštinskih fotelja.

U ovom tekstu (nadamo se da nam ostali neće zamjeriti), bavili smo se isključivo strankama kojima se daje najviše šanse da uđu u banjalučku Skupštinu.

Njih 13, o kojima ćemo pisati u narednim redovima, cilja zajedno više od 50 mandata, što je, jasno je, nemoguća misija, jer kako smo i kazali, mjesta ima za 31.

Preciznije rečeno, ukupno je u opticaju 30 mandata, s obzirom na to da je jedno odborničko mjesto zagarantovano kandidatu sa liste nacionalnih manjina.

Što se tiče ostalih stranaka koje računaju na mandate, najviše očekivanja imaju u SNSD-u. Cilj je, kako je za “Nezavisne novine” rekao izvor iz Gradskog odbora ove stranke, osvajanje minimalno 11 odborničkih mandata. To je više nego što je ova stranka osvojila 2020. godine, kada je taj broj bio devet.

Ovdje ćemo napomenuti i to da će SNSD ovaj četvorogodišnji mandat završiti kao ubjedljivo najjača stranka u banjalučkom parlamentu, jer trenutno imaju 12 odbornika, što znači da su ih od prethodnih izbora do danas pojačala tri odbornika koja su prešla iz drugih partija.

Po logici stvari, najviše očekivanja, nakon SNSD-a, ima PDP, iz kojeg će Draško Stanivuković ponovo pokušati da pobijedi u trci za gradonačelnika. Pored toga, i njihovi odbornički apetiti su značajno porasli u odnosu na prethodne lokalne izbore, kada su osvojili ukupno sedam mandata.

“PDP želi 10 odbornika”, rekao nam je Dragan Milanović, aktuelni odbornik PDP-a.

Ali, ovdje takođe treba napomenuti i da PDP, za razliku od SNSD-a, nije uspio sačuvati sedam mandata koje se osvojio prije četiri godine, jer trenutno ima pet odbornika.

Na trećem mjestu po očekivanjima, kada su u pitanju predstojeći izbori, je Narodni front. Jelena Trivić, predsjednik ove stranke i kandidat za gradonačelnika, kazala je za “Nezavisne” da je izborni cilj u Banjaluci pobjeda za nivo gradonačelnika i devet odborničkih mandata.

S obzirom na to da je ovo prvi put da Narodni front učestvuje na izborima, treba da se vidi koliko su ove odborničke želje realne, ali je, po mišljenju mnogih, neupitno da će imati svoje predstavnike u banjalučkom parlamentu.

Ulazak u Skupštinu cilj je i SDS-a. Za njih bi to bio povratak, jer u ovom trenutku nemaju odbornika u Banjaluci, zato što se, podsjetimo, Aleksandar Petković, koji je jedini osvojio mandat prije četiri godine, nedavno pridružio DNS-u.

“Gradski odbor SDS-a postavio je kao cilj na ovogodišnjim izborima osvajanje tri mandata u Banjaluci”, kazao je “Nezavisnim” Milan Miličević, predsjednik SDS-a.

Ujedinjena Srpska, čiju listu predvodi njen predsjednik Nenad Stevandić, očekuje četiri ili više mandata, što bi bio bolji rezultat nego prije četiri godine, kada su osvojili tri. Četiri odbornika cilj je i za Socijalističku partiju Srpske.

“Želimo četiri mandata i da budemo druga partija po snazi u koaliciji oko novog gradonačelnika dr Nikole Šobota”, kaže za “Nezavisne” Goran Selak, lider SPS-a.

Socijalisti Petra Đokića i Demos Nedeljka Čubrilovića nadaju se osvajaju bar po tri odbornička mandata, što bi popravilo prethodni rezultat, kada su osvojili po dva.

Minimum tri mandata, koja garantuju klub odbornika u Skupštini grada Banjaluka, očekuju i iz pokreta Za pravdu i red. Ukoliko se ovo ostvari, jasno je da bi Vukanovićeva stranka mogla i te kako da pomrsi račune onima koji žele većinu.

Istim se vodi i Nezavisni pokret “Svojim putem”, čiju listu predvodi Igor Radojičić, bivši gradonačelnik Banjaluke. Iako nije precizirao koliko žele mandata, on je za “Nezavisne” otkrio koji su konkretni ciljevi.

“Želimo da u svim opštinama gdje se kandidujemo budemo parlamentarni, a u mnogima i odlučujući faktor, pogotovo u Banjaluci”, rekao je Radojičić.

Brojem odborničkih mandata nisu željeli da spekulišu ni iz DNS-a, ali ni iz zajedničke odborničke liste “Banjaluka zove – Pokret pravde”. Kratko nam je poručeno da su njihovi ciljevi razvoj Banjaluke i bolji život građana.

nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare