22. Septembra 2024.

Vojnička uniforma sve manje privlačna

Interesovanje mladih za vojnu uniformu iz godine u godinu sve je tanje, što potvrđuju i ovogodišnji oglasi za prijem vojnika u Oružane snage BiH, gdje su na jedno mjesto konkurisala tek dva kandidata, dok je prije samo deceniju, tvrde upućeni, ta brojka bila trostruko veća.

U Ministarstvu odbrane BiH kažu za “Glas” da su tokom ove godine dva puta oglašavali prijem po 400 kandidata u profesionalnu vojnu službu u početnom činu vojnika Oružanih snaga BiH, te da se na oba oglasa prijavilo  oko 1.700 kandidata.

Prijem kandidata po prvom oglasu, koji je bio raspisan u martu, već je realizovan, a u resornom ministarstvu su se pohvalili povećanim interesovanjem žena da obuku uniformu.

– Primjetan je povećan broj pripadnica ženskog pola. Obuku u toj klasi završilo je 349 kandidata, a od toga su bile 44 žene – rekli su u Ministarstvu odbrane BiH. 

Što se tiče drugog oglasa koji je bio raspisan u julu ove godine, u ministarstvu navode da je izvršena selekcija i da je izabrano 310 kandidata koji su upućeni na zdravstvene preglede.

– Kandidati koji uspješno završe zdravstvene preglede biće upućeni na osnovnu vojničku obuku koja će biti realizovana u centrima za obuku Komande za obuku i doktrinu Oružanih snaga BiH. Početak obuke, koja će trajati devet sedmica, planiran je u oktobru – navode u ministarstvu.

Tvrde da je vojni poziv kao jedinstvena i izazovna profesija koja nudi dalje usavršavanje, izgradnju karijere i napredovanje u službi privlačan za mlade, što pokazuje i broj prijava na objavljene oglase.

– Otvoreni smo za sve mlade i perspekivne osobe i iste ohrabrujemo, kroz razne vidove i načine promocije Oružanih snaga BiH, da nastave interesovanje za pristup – poručili su u Ministarstvu odbrane BiH.

S druge strane, dobro upućen izvor “Glasa Srpske” tvrdi da je interesovanje mladih sve manje i manje.

– Primjera radi, 2012, 2013. godine prijavljivalo se po sedam kandidata na jednu poziciju, a sada je to daleko manje. Više razloga je dovelo do toga. Mladima se nude bolje mogućnosti i u zemlji, a tek u inostranstvu. Drugi razlog je plata. Iako je došlo do određenog rasta primanja, to je i dalje daleko od realnog jer danas konobar bez problema zaradi vojničku platu – kazao je izvor “Glasa”. 

Pojasnio je i zašto među 1.700 prijavljenih kandidata nije izabrano svih 800, koliko je i traženo oglasima.

– Kandidati imaju pravo birati tri kasarne za rad koje su u cijeloj BiH i svi gledaju da to bude blizu njihovog mjesta stanovanja. U praksi se dešava da se na jednu poziciju prijavi veliki broj kandidata, dok se na neke ne prijavi niko i to je jedan od razloga zašto se ne može izabrati željeni broj. Takođe, manji dio prijavljenih ne ispunjava neke od opštih uslova, a dolazi i do manjka prijava po nacionalnoj osnovi, odnosno za mjesta koja su rezervisana za pripadnike iz reda hrvatskog naroda. Hrvati nisu zainteresovani za Oružane snage BiH, često ih konkuriše manji broj od raspisanih pozicija – naglasio je izvor “Glasa”.

Dodao je da se sistem nikada u potpunosti ni ne popunjava, da uvijek određeni broj pozicija ostane upražnjen kako bi neometano tekla fluktuacija kadra.

– Istina je da nivo popunjenosti nije onaj koji bi trebalo da bude, ali i sa brojem primljenih na prvom oglasu i izabranim na drugom sistem će biti održiv u smislu pokrivanja obaveza – pojasnio je naš izvor.

Podoficiri

Internim oglasom za prijem kandidata u profesionalnu vojnu službu u početnom činu podoficira Oružanih snaga BiH, koji je takođe bio raspisan u julu, ponuđeno je 48 mjesta, a na adresu Ministarstva odbrane BiH pristiglo je 87 prijava. Podaci pokazuju da je na jedno mjesto konkurisalo i manje od dva kandidata.

– Prijavilo se 58 kandidata iz reda bošnjačkog naroda, 14 iz reda srpskog i 15 iz reda hrvatskog naroda. Nakon izvršene selekcije izabran je 41 kandidat koji je upućen na zdravstvene preglede. Oni koji uspješno završe preglede biće upućeni na osnovnu podoficirsku obuku koja će trajati 12 sedmica. Početak obuke planiran je za kraj septembra – rekli su u Ministarstvu odbrane BiH. 

Izvor: Glas Srpske

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare