21. Septembra 2024.

Jelena Đoković: “Mi smo porodica u kojoj su oba roditelja veoma ambiciozna”

Supruga srpskog teniskog asa Novaka Đokovića, Jelena Đoković, istakla je za slovenačke medije da je porodica danas ugrožena, a govoreći o svojoj, navela je da su i ona i Nole veoma ambiciozni.

Supruga najboljeg tenisera sveta, Jelena Đoković, za manje od mesec dana u Cankarjev dom u Ljubljani dovodi vodećeg stručnjaka iz oblasti dečije psihologije dr Gordana Nojfelda i tom prilikom je dala intervju za slovenački Siol.net.

U njemu je, između ostalog, otkrila da je porodica danas ugrožena, a dotakla se i teme kako na razvoj deteta utiču vršnjaci i zašto su njena deca njeni najveći učitelji.

“Postoji mnogo razloga zašto je porodica ugrožena. Jedan od početnih problema je da su materijalistički ciljevi na čelu naših vrednosti, a ne da održavamo zdrave odnose. To je kao efekat snežne grudve. Prvo napravimo malu grešku, a onda ona postaje sve veća i veća. Razlog tome je što oba roditelja moraju da se trude, pa ne provode mnogo vremena sa decom. Moderna tehnologija i društvo su, takođe, problem. Svako može da kaže šta misli, a to nije nužno korisno ili smisleno za decu”, rekla je Jelena.

Istakla je da te stvari primećuje i kod svojih prijatelja, ali i u svojoj porodici.

“To primećujem kod svoje dece i njihovih prijatelja. Mi smo porodica u kojoj su oba roditelja veoma ambiciozna, tako da posao ima značajno mesto u našoj porodici. Svakog dana nalazimo balans u tome da posao ne stavljamo ispred potreba naše dece. Nekad moram da se odreknem nekog svog sna, a nekada i moj partner. Ne želim da kažem da je to žrtva jer bi to značilo da nešto gubim. Zapravo, dobijam mnogo više samo menjajući redosled svojih ciljeva” istakla je Jelena.

Na pitanje, koliko je važno da roditelji razumeju psihološke potrebe dece i kako rad dr. Nojfeld doprinosi ovom razumevanju, rekla je:

“Veoma je važno. Ima mnogo potreba. Prvo, moramo da poznajemo našu decu da bismo znali koje su njihove potrebe. Kada biste provodili više vremena sa njima i slušali ih umesto da ih ispravljate, znali biste šta im treba. Zato je korisno slušati i učiti od ljudi, koji o tome znaju. Kao osnova, ponosimo se time što smo filter za dobre izvore informacija. Znamo da biramo prave ljude za razgovor o stvarima koje su veoma važne za porodicu”.

Jelena je otkrila i da su i Stefan i Tara već sada uključeni u rad Fondacije.

“Samo zato što sam im majka, oni su u velikoj meri uključeni. Ne mogu da zamislim da budem više uključena. Činjenica je da živim njihovo detinjstvo i prolazim kroz njihove probleme i približavam se porodicama sa svakodnevnim problemima. Kada odrastu i budu imali svoju decu, možda će razumeti zašto je sve ovo toliko važno”, navela je Jelena i priznala da Novak i ona mnogo toga uče od svoje dece.

“Primamo mnogo važnih poruka svakog dana. Ponekad mi se prijemnik pokvari, pa ne prihvatam sve što mi kažu. Ali, najvažnije je svakako emocionalno zdravlje. Ovo je, zajedno sa privrženošću i vezom, ključ svake porodice. Ako smo emocionalno zdravi i obezbeđeni, sve će uspeti”, isatkla je Jelena.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare