20. Septembra 2024.

Ovo je jedini i najbolji recept za rolnice sa cimetom koje su vam potrebne ove jeseni

Uvijek ispadnu mekane i sočne

Pogledali smo kroz prozor i shvatili da je danas idealan dan kada ćemo konačno umesiti kiflice sa cimetom. Jer, realno gledano, u ovim sve hladnijim danima, ima li boljeg mirisa od onog u kojem se miješaju toplo slatko tijesto i cimet?

slika

Tako smo zasukali rukave, potražili jedini i za nas najbolji recept za kiflice sa cimetom koje pravimo godinama i prionuli na posao. Upravo ovaj recept nam je dala koleginica Slavica Šagolj , čije smo kiflice sa cimetom, kada smo ih prvi put probali, proglasili za najsočnije i najmekše od svih.

slika

Po njenom receptu, kod nas nikada nisu ispale suve i imaju taman toliko fila da budu dovoljno sočne i aromatične, a posebno ih volimo kombinovati sa šoljicom čaja ili čašom mleka. Kako ne bi dugo odugovlačili, u nastavku vam ostavljamo korak po korak recept sa kojim nema greške, a sve što treba da uradite je da umočite ruke u brašno, priđete miksanju i dočekate jesen baš kako treba.

DA LI STE ZNALI?

Iako se Šveđani vole hvaliti da su izmislili kiflice s cimetom, negdje 20-ih godina prošlog vijeka to tvrde sve zemlje u okruženju. Šveđani svoje zovu kanelbulle, Danci kanelsnegle, u Finskoj su korvapuusti, a u Norveškoj kanelboller, skillingsboller i kanelsnurrer.

No, bez obzira na porijeklo, cimet rolnice su vjerovatno najpoznatiji skandinavski desert i u njima se najčešće uživa tokom fike, tačnije u dijelu dana koji je namijenjen opuštanju, odmoru i druženju sa prijateljima.

Zanimljivo je spomenuti i to da Skandinavci ne stavljaju popularni premaz od krem ​​sira na svoje kiflice s cimetom, već ih samo posipaju krupnim šećerom.

NAJBOLJE ROLICE S CIMETOM

Za pripremu testa trebaće vam:
130 ml toplog mleka
21 g svežeg kvasca (pola kocke)
15 g šećera (1 velika kašika)
500 g glatkog brašna
½ kašičice soli
1 kašika praška za pecivo
170 g čvrsti jogurt
1 jaje

Za pripremu fila trebaće vam:
100 g omekšalog putera
120 g smeđeg šećera
2 kašičice cimeta

Za preliv će vam trebati:
120 g krem ​​sira
100 g šećera u prahu
50 g omekšalog putera
1 vanilin šećer

Priprema:

KORAK 1

U mlako mlijeko stavite šećer i kvasac da postane pjenasto.

slika

KORAK 2

Sve suve sastojke stavite u činiju i dodajte penasti kvasac, jaje i jogurt i zamesite glatko testo. Pokrijte testo krpom i ostavite da naraste najmanje sat vremena.

slika
slika

3. KORAK

Radi lakšeg valjanja, dignuto tijesto stavite na papir za pečenje i razvaljajte ga u pravougaoni oblik približnih dimenzija 45 x 35 cm.

slika
slika

4. KORAK

Po tijestu rasporedite smjesu za fil od putera, smeđeg šećera i cimeta.

slika

5. KORAK

Uvaljati testo u veknu.

6. KORAK

Kiflice isecite oštrim nožem na 2,5 cm debljine i stavite u podmazan pleh.

slika

KORAK 7

Ne lijepite kiflice jer moraju narasti najmanje dvadesetak minuta prije pečenja. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 175 stepeni oko 20 minuta. Dok se tijesto peče pripremite preljev.

slika

8. KORAK

Sveže izvađene kiflice premažite prethodno pripremljenim krem ​​sirom, šećerom u prahu i sosom od putera.

slika

Foto:Berislava Picek/Cropix

Jutarnji.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare