20. Septembra 2024.

Vrh poplavnog talasa očekuje se sutra: “Budemo li ih čekali, u vodi smo do grla!”

Broj žrtava poplava ciklona “Boris”, u srednjoj Evropi, povećao se na 24. Zbog nevremena u Italiji, u oblasti Ravene evakuisano je više od hiljadu ljudi. U Mađarskoj je pojačana linija odbrane od poplava, a oko 6.000 policajaca i vojnika je na barijerama duž kritičnih vodotoka. U Budimpešti se vrh vodenog talasa očekuje sutra. Evropska unija najavljuje pomoć od 10 milijardi evra za zemlje članice pogođene poplavama.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen se sastala sa liderima evropskih zemalja koje su pogođene poplavama, uključujući Poljsku, Austriju, Češku i Slovačku i obećala finansijsku pomoć iz evropskog fonda solidarnosti.

Tokom posete jugoistočnoj Poljskoj, regionu koji je teško pogođen poplavama, Fon der Lajen je napomenula da će EU takođe obezbediti još 10 milijardi evra iz kohezionog fonda za najhitnije popravke usled ogromne štete na infrastrukturi i stambenim zgradama u poplavama koje su odnele 24 života u regionu.

Fon der Lajen je rekla da neće biti potreban nikakav doprinos pojedinačnih zemalja i naglasila da je u ovoj kriznoj situaciji potrebna brza akcija, prenosi AP.

Mađarski premijer Viktor Orban ne veruje da će njegova zemlja dobiti pravovremenu pomoć od Evropske unije nakon velikih poplava koje su ove nedelje pogodile centralnu Evropu.

– Uz dužno poštovanje, ako bismo čekali da nas Brisel spase, bili bismo do grla u vodi, rekao je juče Orban, prenosi Politiko.

U razornim poplavama u Evropi poginula je najmanje 21 osoba, a Mađarska je posljednja pogođena država. Vlasti u Budimpešti još nisu izvestile o tamošnjim žrtvama.

Ranije ove nedelje, Orban je odložio sve svoje međunarodne obaveze zbog poplava. Ali on je ljut na Brisel:

Ukoliko dođe do situacije u zemlji u kojoj je to neophodno, postoji mehanizam koji se može aktivirati jednostranim obaveštenjem. Mi smo to uradili, što znači da je Brisel počeo da ispituje da li možemo da dobijemo neku vrstu pomoći. Kada se s njima završe te komplikovane procedure, onda ćemo dobiti podršku Brisela, rekao je Orban.

Na njegove primedbe, piše Politiko, možda je uticala ranija odluka Evropskog suda pravde da kazni Mađarsku sa 200 miliona evra zbog kršenja zakona o azilu.

Dunav se juče izlio iz korita u centru Budimpešte i počeo da plavi nasipe. U Budimpešti se vrhunac poplavnog talasa očekuje u subotu, voda će porasti na 840 centimetara, što je 51 centimetar ispod nivoa poplava iz 2013. godine. 

Najgore poplave koje su centralnu Evropu pogodile u poslednje dve decenije zahvatile su delove Poljske, Češke Republike, Rumunije, Austrije, Mađarske i Slovačke, pri čemu su poginule najmanje 24 osobe.

U Mađarskoj nema prijavljenih žrtava. 

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare