19. Septembra 2024.

U Njemačkoj pucaju internetski kablovi, ljudi su na ivici nervnog sloma, a krivci potpuno neočekivani

Ministarstvo životne sredine kaže da je u kontaktu sa naučnicima i drugim zemljama kako bi dobili informacije o najezdi

Invazija mrava Tapinoma Magnum nastavlja se širiti po Njemačkoj, jer potkopavaju igrališta i uništavaju električne i internet kablove, prenosi Bild.

Mravi su došli sa Mediterana i napali Lörrach preko Švicarske. Potom su preko Kehla otišli u Karlsruhe, a u Švarcvaldu su na kratko “isključili” internet. Nakratko je nestalo i struje, ali sada se kreću prema Stuttgartu.

Naučnik Manfred Verhaagh iz Državnog muzeja prirodne istorije Karlsruhe potvrdio je da su prvi put uočeni u Kampfelbachu. Pogranični grad Kehl smatra se žarištem zaraze, gdje su prodrli u kuće i oštetili bašte. Moralo se zatvoriti i jedno igralište, nakon što je grad objavio da ogromne kolonije erodiraju tlo.

slika

U Kehlu su otkrivene “superkolonije sa milionima životinja” u dva dijela grada. Vrsta Tapinoma Magnum, koja dolazi iz mediteranske regije, već nekoliko godina viđana je na raznim lokacijama na jugozapadu zemlje.

Ministarstvo životne sredine kaže da je u kontaktu sa naučnicima i drugim zemljama kako bi dobili informacije o zarazi, njenim posledicama i metodama kontrole. Kako je saopštila portparolka, isti problem imaju i opštine u Švajcarskoj.

– Na osnovu sadašnjih saznanja, izuzetno je teško ili čak nemoguće efikasno se boriti protiv velikih kolonija poput onih u Kelu – prenosi njene reči nemački tabloid.

Stručnjaci su zabrinuti zbog psihičkog stresa građana zbog infestacije, s obzirom da ne prenose bolesti, iako mogu izazvati kratkotrajne alergijske reakcije.

– Psihološki stres masovne najezde mrava ne treba potcijeniti – rekao je biolog Bernhard Seifert iz Prirodnjačkog muzeja Senckenberg, a prenosi Bild.

Jutarnji.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare