19. Septembra 2024.

Šta je “Ghost”: Nova aplikacija koju kriminalci koriste, uhapšeno više od 50 ljudi

Evropol i Evrodžast zajedno su razotkrili šifrovanu komunikacionu platformu poznatu kao “Ghost” koja se koristila za kriminalne aktivnosti.

Tokom istrage je uhapšen 51 osumnjičeni, saopštila je danas ta obaveštajna agencija EU. U Australiji je uhapšeno 38 osoba, u Irskoj 11, jedna u Kanadi i jedna u Italiji i to pripadnik italijanske mafijaške grupe Sakra Korona Unita.

Kako je Evropol saopštio, serveri su pronađeni u Francuskoj i na Islandu, vlasnici kompanije su se nalazili u Australiji, a finansijska imovina u SAD.

Pored toga, sprečen je niz pretnji po život, a u Australiji je demontirana laboratorija za drogu, zajedno sa oružjem, drogom i više od milion evra u gotovini zaplenjenim širom sveta. Očekuju se dalja hapšenja kako istraga bude napredovala.

Iza ove platforme stoji Džej Dži Jun Džung (32) iz Novog Južnog Velsa u Australiji, koji je takođe uhapšen i tereti se za pet krivičnih dela.

Gost je enkciptivana komunikaciona platforma koja je, kako su rekli iz Australijske savezne policije (AFP), korišćena isključivo za kriminalne aktivnosti od strane organizovanih grupa širom sveta.

Aplikacija je, navodno, napravljena negde oko 2015. godine, i prodavana je na posebno modifikovanim telefonima koji su prolazili kroz niz preprodavaca dok ne dođu do krajnjih korisnika.

Telefon sa apliakcijom koštao je oko 1.600 dolara, što je uključivalo i šestomesečno korišćenje uz tehničku podršku, a procenjuje se da je u Australiji bilo oko 376 ovih uređaja.

Mada je manje poznata nego neke druge slične aplikacije, iz Europola su rekli da je njen “otisak i dalje svuda po svetu, i koriste ga neke kriminalne grupacije”.

Objasnili su i da je tržište za ovakve aplikacije sve više fragmentisano, jer je više manjih softvera zamenilo nekoliko velikih koji su imali monopol, a koje je policija “razbila”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare