19. Septembra 2024.

Lecar 459 Hybrid je brazilski krosover koji liči na Teslu

Na slikama nije ažurirani Tesla Model Y (biće predstavljen sledeće godine) ili neki kineski klon. Automobil se zove Lecar 459 Hybrid, a nastao je u Brazilu!

Startap Lekar je 2022. godine osnovao lokalni biznismen Flavio Asis, a u početku je nameravao da na tržište izbaci ništa manje od nacionalnog električnog automobila. Njegova prodaja je trebalo da počne pre kraja ove godine. Međutim, planovi su morali da se usklade, a prvi model je tek sada prikazan na renderima.

Prvorođenče kompanije Lecar je zaista lako pomešati sa Teslom: ima slične linije karoserije, profil i opšti stil. Međutim, brazilski automobil je primetno kompaktniji: dužina je 4.350 mm, a međuosovinsko rastojanje je 2.700 mm, dok američki original ima 4.750 mm i 2.891 mm, respektivno.

Kompanija Lecar još nije objavila slike unutrašnjosti, ali je saopštila da će automobil imati pet sedišta i impresivan prtljažnik od 530 litara. Pored toga, obećavaju se brojni elektronski asistenti vozača, pa čak i autopilot drugog nivoa.

Lecar je odustao od ideje o stvaranju čisto električnog automobila sredinom ove godine, shvativši da neće moći da ga učini zaista pristupačnim. Stoga, Lecar 459 Hybrid je, kao što mu ime kaže, hibrid. Uključuje trocilindrični turbo motor 1.0, koji proizvodi Horse Powertrain (zajedničko preduzeće između Renaulta i Geelya).

Razvija 122 KS i 220 Nm, a može da radi i na benzin i na etanol, koji je popularan u Brazilu. Međutim, Lecara 459 pokreće elektromotor na zadnjoj osovini (165 KS, 258 Nm), kojeg pogoni trakciona baterija kapaciteta 18,4 kWh. Kao rezultat toga, krosover dostiže stotku za 10,9 s.

Sa potpuno napunjenom baterijom može da pređe 100 km, a uzimajući u obzir i motor sa unutrašnjim sagorevanjem, domet dostiže 1.000 km.

Prvobitno, Lecar je planirao da preuzme bivšu Fordovu fabriku u Kamačariju, koja je zatvorena još 2021. Ali je i ova ideja morala biti napuštena. Sada kompanija obećava da će započeti izgradnju sopstvenog pogona do kraja ove godine. Preduzeće će biti projektovano za proizvodnju do 120 hiljada automobila godišnje. Zauzvrat, Horse je najavio spremnost da isporuči prvih 12 hiljada motora. Preliminarna početna cena krosovera je već poznata: 148 hiljada reala (27 hiljada dolara). Ali do sada kompanija ima samo jedan prototip za testiranje i ne navodi nove datume za pokretanje proizvodnje.

AutoRepublika

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare