19. Septembra 2024.

Tajni sastojak za savršen ajvar

Jedan sastojak može značajno da poboljša ukus ajvara.

Sezona je pravljenja zimnice, a to znači samo jedno – najljepši miris pečene paprike se širi komšilukom.

Svaka domaćica ima neku svoju nadogradnju na tradicionalni recept za ajvar, a jedan tajni dodatak koji provjereno poboljšava ukus. Riječ je o renu.

Sastojci:

3 kilograma crvenih paprika

300 grama rena

3 decilitra ulja

1 decilitar alkoholnog sirćeta

kašika soli

Priprema ajvara:

Paprike dobro operite i sameljite. Nakon toga ih stavite u veću šerpu i kuvajte dok smjesa ne postane gusta.

Dodajte so i ulje i kuvajte dok se svi sastojci u potpunosti ne sjedine. Dodajte ren i sirće, dobro promiješajte.

Ajvar sipajte u zagrijane, sterilisane tegle. Nakon što ih zatvorite, prekrijte ih folijom. Ovako pripremljen ajvar treba da stoji na suvom mjestu najmanje 24 sata prije nego što bude spreman za jelo, piše Citymagazin, a prenosi N1.

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare