18. Septembra 2024.

Google će nastaviti da koristi TSMC tehnologiju jer će Pixel 11 pokretati 2 nm Tensor G6 procesor

Google nastavlja saradnju sa TSMC na izradi Tensor G6 procesora, koji bi mogao koristiti 2 nm tehnologiju i pokretati Pixel 11 seriju, dok Samsung gubi priliku zbog loših prinosa ispravnih čipova

Tensor G5 procesor, koji će pokretati Pixel 10 telefon sledeće godine, predstavlja značajnu promenu u odnosu na prethodne Tensor čipove. Tensor G5 je dizajniran od strane Google-a, praktično od početka tj „od nule“ i proizvodiće ga TSMC koristeći svoju drugu generacijsku 3 nm proizvodnog procesa (N3E). Čip je već „taped out“, što znači da je sve spremno za masovnu proizvodnju u TSMC-ovim fabrikama. Prethodni Tensor čipovi su bili bazirani na Samsungovim Exynos čipovima sa određenim prilagođavanjima zahtevima ipotrebama Google-a.

Google se navodno prebacio iz Samsung proizvodnih pogona na TSMC tehnologiju za potrebe izrade Tensor G5 procesora zbog niske isplativosti Samsungove proizvodnje 3 nm čipova, koja je navodno iznosila samo 20% ispravnih čipova.

Čini se da će Google nastaviti saradnju sa TSMC-om i ubuduće za Tensor G6 generaciju, koji bi mogao biti izrađen na TSMC-ovom 2 nm procesu za potrebe Pixel 11 serije koja će izaći u 2026. godini. S druge strane, kompanije poput Apple-a i Qualcomm-a proizvodiće dovoljno A19 i Snapdragon 8 Gen 5 procesora kako bi im bilo isplativo korišćenje TSMC-ove najnovije tehnologije proizvodnje čipova, koja će do kraja sledeće godine definitivno preći na 2 nm proces.

Google TSMC Tensor G6

Broj proizvedenih Pixel uređaja je mali u poređenju sa brojem telefona koji koriste najnovije Apple A-serije čipseta i Qualcomm Snapdragon 8 čipseta. Kao rezultat toga, moglo bi biti preskupo za Google da odmah pređe na 2 nm proizvodnju za Tensor G6. Praktičnije rešenje bi bilo da Tensor G6 bude proizveden koristeći treću generaciju TSMC-ovog 3 nm proizvodnog procesa (N3P).

Vlasnici Pixel telefona obično ne kupuju uređaj zbog brzih Geekbench rezultata, pa verovatno neće biti većih problema ako Google odluči da Tensor G6 bude proizveden koristeći 3 nm tehnologiju. Bez obzira na to koji proces Google na kraju izabere za proizvodnju svog Tensor G6 procesora, čini se da je Samsung izgubio posao sa Google-om u oblasti proizvodnje Tensor procesora.

Insajder iz ovog dela industrije, izjavio je za Business Korea: „Ako Google sarađuje sa TSMC-om, moglo bi proći dosta vremena pre nego što se vrati ponovo u Samsung pogone za proizvodnju. Poboljšanje stope prinosa ispravnih čipova kako bi se dokazale performanse proizvoda bio bi najbolji je korak u pravcu povratka Google-a pod okrilje Samsung proizvodnje.“ Samsung Foundry je naveo da radi na poboljšanju stope prinosa, ali to bi moglo biti prekasno da zadrži Google kao kupca, barem u narednih nekoliko godina, prenosi Phone Arena.

Benchmark.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare