18. Septembra 2024.

New Times ima ekskluzivan, detaljan opis operacije u Libanu: Počela je porukom u 15:30, a počelo je još na Tajvanu!

Izrael je juče izveo operaciju eksplozije pejdžera skrivajući eksplozivni materijal unutar nove serije pejdžera tajvanske proizvodnje uvezenih u Liban.

Piše ovo “New York Times” ekskluzivno otkrivajući detalje pozivajuće se na američke i druge funkcionere upućene u ovu operaciju.

Kako tvrde, Hezbolah je pejdžere naručio od kompanije Gold Apollo na Tajvanu, a njima je manipulisano prije nego su stigli u Liban. Većina pejdžera bila je model AP924, iako su i tri druga modela kompanije Gold Apollo takođe bila uključena u isporuku.

Eksplozivni materijal bio je ugrađen pored baterije u svakom pejdžeru, piše New York Times pozivajući se na izvore. Ugrađen je i prekidač koji se mogao daljinski aktivirati da detonira eksploziv.

U 15:30 sati, po lokalnom vremenu u Libanu, korisnici pejdžera primili su poruku koja je izgledala kao da dolazi od vodstva Hezbolaha, piše “New York Times”.

Umjesto toga, poruka je aktivirala eksploziv. U ovom je trenutku poginulo najmanje devet ljudi, a prema nekim izvorima i 12, a više od 4000 je povrijeđeno.

Kako tvrdi “New York Times”, uređaji su bili programirani da daju zvučni signal nekoliko sekundi prije nego što eksplodiraju.

Podsjetimo, Hezbolah je već optužio Izrael da je orkestrirao napad, ali je opisao tek ograničene detalje svog razumijevanja operacije. Izrael nije komentarisao napad, niti je rekao da stoji iza njega.

Američki i drugi funkcioneri za “New York Times” govorili su pod uslovom anonimnosti s obzirom na osjetljivu prirodu operacije.

Nezavisni stručnjaci za kibernetičku bezbjednost koji su proučavali snimke napada rekli su da je jasno da je jačinu i brzinu eksplozije mogla uzrokovati samo stanovita vrsta eksplozivnog materijala.

Ograničena upotreba telefona

“Dojavljivači su vjerovatno modifikovani na način da izazovu ovu vrstu eksplozije, to nije bila samo pregrijana baterija”, rekao je za “New York Times” Miko Hiponen (Mikko Hypponen), softverski stručnjak i savjetnik za kibernetički kriminal u Europolu.

Keren Elazari, izraelska analitičarka kibernetičke bezbjednosti za “New York Times” komentarisala je da je Izrael udario Hezbolah tamo gdje su najranjiviji.

Naime, ranije ove godine vođa Hezbolaha, Hasan Nasralah (Hassan Nasrallah), strogo je ograničio upotrebu mobilnih telefona koje je smatrao sve ranjivijima na izraelski nadzor.

“Ovaj napad pogodio ih je u Ahilovu petu jer su im uništili centralno sredstvo komunikacije”,  rekla je Keren Elazari.

U ovom trenutku, zaključuje “New York Times”, ostaje još nejasno kada su tačno pejdžeri naručeni i kada su stigli u Liban.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare