17. Septembra 2024.

U FBiH bez vanrednog usklađivanja penzija, penzionerima jednokratna pomoć

Ministar rada i socijalne politike Federacije BiH Adnan Delić rekao je da neće biti vanrednog usklađivanja penzija, jer za to ne postoji zakonsko uporište i može doći do kolapsa cijelog sistema, te dodao da će penzionerima biti isplaćena jednokratna pomoć.

Nakon sastanka sa predstavnicima penzionera, Delić je rekao da će za banjsko liječenje biti planiran milion KM za ovu godinu, te dva miliona KM za narednu, kao i da će se raditi na izmjenama i dopunama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju FBiH.

On je naveo da u FBiH trenutno ima 451.000 penzionera i 549.000 zaposlenih, da broj penzionera raste, ali to ne prati rast broja radnika.

– Donijeli smo strategiju za zapošljavanje na nivou FBiH, sprovodimo projekat sa Svjetskom bankom za zapošljavanje, projekat garancije za mlade koji se odnosi na zapošljavanje, a na Domu naroda je oboren Zakon o posredovanju u zapošljavanju – rekao je Delić.

Predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić rekao je da situacija nije sjajna, ali da je postignut određeni dogovor, te da će jednokratna pomoć biti isplaćena u drugoj polovini oktobra.

Prema njegovim riječima, Upravni odbor Saveza udruženja penzionera FBiH odlučivaće o protestima ove populacije.

Penzioneri FBiH okupili su se ispred zgrade federalne Vlade u Sarajevu da iskažu nezadovoljstvo položajem u društvu dok je trajao sastanak njihovih predstavnika da delegacijom Vlade FBiH.

Oni su nosili transparente “Sram vas bilo, gladni smo”, te “Siti smo svega, a gladni hljeba”, a jedan od zahtjeva su izmjene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju FBiH za redovno i vanredno usklađivanje penzija.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare