17. Septembra 2024.

Kako se zaštiti od bakterija, virusa i gljivica koje “vrebaju” u teretanama

Na spravama, strunjačama i kvakama u teretanama “obitava” najmanje 25 različitih vrsta bakterija, virusa i gljivica.

Sve one se, ukoliko se ne vodi računa o higijeni, lako mogu “zalepiti” za kožu ili sluzokožu i izazvati reakciju organizma – od osećaja zatezanja kože, preko crvenila, pa sve do ozbiljne upale. Kako se odbraniti od ovih patogena objasnili su stručnjaci.

Nagli pad temperature i pogoršanje vremenskih uslova primoralo je vežbače da se sa svežeg vazduha presele u teretane kako bi nastavili sa treninzima. Iako je fizička aktivnost zapravo najzdravije što možemo učiniti za svoje telo, u ovom i narednom periodu ona sa sa sobom nosi i niz zdravstvenih pretnji. Posebnu pažnju vežbači bi trebalo da udele higijeni tokom treninga u sportskim halama i teretanama i na sve moguće načine sebe zaštite od bakterioloških, virusnih i gljivičnih infekcija koje vrebaju sa svih strana.

Koristite sredstva za dezinfekciju

Ma koliko sala za treninge bila na oko čista, na strunjačama, spravama, tegovima i kvakama nalazi se nebrojano mnogo patogena. Zato je važno da vam sredstvo za dezinfekciju uvek bude pri ruci i da ga koristite pre nego što posegnete za nekom opremom u teretani. Ruke bi trebalo da prebrišete dezinfekcionim sredstvom i nakon korišćenja sprave i obavezno voditi računa o tome da ne dodirujete lice, a posebno usta i oči. Pošto završite trening, obavezno operite ruke i umijte se, kako biste minimizirali mogućnost dospeća virusa i gljivica na kožu i sluzokožu.

Ponesite svoj peškir koji ćete staviti na sprave

U teretanu bi uvek trebalo da sa sobom nosite peškir koji ćete koristiti tokom vežbanja kao zaštitnu barijeru između kože i sprava. Ono što bi bilo dobro jeste vodite računa i o tome kako peškir stavljate na strunjaču ili klupu, odnosno da vodite računa da je uvek istom stranom okrenut ka spravi, to jest telu, kako bi se sprečio prenos mikroba i drugih patogena na kožu. Stručnjaci savetuju i da, ukoliko je to moguće, sa sobom na trening donosite i svoju strunjaču, kako biste se što manje izlagali potencijalnoj zarazi.

Odaberite adekvatnu opremu za trening

Prilikom odabira opreme za trening, akcenat bi trebalo staviti na dve stvari: prva jeste njena udobnost, a druga – materijal. Udobnost opreme garantuje da ćete sve vežbe moći da izvedete bez osećaja da vas nešto ograničava, što je važno i za mobilnost i bezbednost u vežbanju, dok je materijal taj koji će vas zaštititi od potencijalnih virusa i bakterija. “Nosite na trening široku garderobu od materijala koji upijaju vlagu”, savetuju stručnjaci za portal Best Lajf Onlajn. Osim toga, postarajte se i da stvari koje nosite pokrivaju veći deo kože, kako biste se što manje izlagali nečistoćama.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare