17. Septembra 2024.

Apelacija Ustavnom sudu BiH zbog udžbenika u Srpskoj

Apelacija je podneta danas, a usledila je nakon što je na stranici Prosvetno-pedagoškog zavoda Republike Srpske objavljeno da će učenici devetih razreda u osnovnim školama u RS u novoj školskoj godini učiti više o ratnim bitkama iz devedesetih godina prošlog veka o stradanju srpskog naroda

Pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine naći će se apelacija koju je podnelo 13 poslanika Parlamenta BiH o izučavanju u novom nastavnom planu i programu Republike Srpske o Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske RS i Radovanu Karadžiću, bivšem predsedniku RS.

Apelacija je podneta danas, a usledila je nakon što je na stranici Prosvetno-pedagoškog zavoda Republike Srpske objavljeno da će učenici devetih razreda u osnovnim školama u RS u novoj školskoj godini učiti više o ratnim bitkama iz devedesetih godina prošlog veka o stradanju srpskog naroda.

U nastavnom programu se ne navode dodatni detalji.

Pored toga, poslanici opozicionih stranaka u Paralmentu BiH – Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratskog fronta (DF) i Narodnog evropskog saveza (NES) zatražili su i da Ustavni sud BiH pre donošenja ove odluke obustavi primenu izmenjenog programa istorije, naveo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Šerif Špago, predsedavajući Kluba poslanika SDA.

“To je neprihvatljivo i u odnosu na Dejtonski mirovni sporazum i predstavlja diskriminaciju dece u odnosu na njihovo pravo na objektivno obrazovanje”, rekao je Špago za RSE.

Da podsetimo, dok napadaju sadržaj srpskog udžbenika, bošnjački zvaničnici vešto beže od činjenice da je knjiga “Historija” za 9. razred osnovnih škola u FBiH puna tradicionalnih lažnih narativa koje plasira političko Sarajevo već tri decenije.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare