16. Septembra 2024.

Jeste li čuli za biljku koja ima okus kao čokoladni puding?

Ukusna je, pomaže vam da smršate i ima više vitamina C od narandže

Jeste li čuli za biljku koja ima ukus čokolade? Zvuči primamljivo, zar ne? Crna sapota (Diospyros digyna) je manje drvo, koje je najrasprostranjenije u područjima od Gvatemale do Meksika. Poznata je kao crna jabuka, a naziva se i čokoladnim pudingom. U domovini, odakle potiče ovo voće, crna sapota dostiže visinu i do 10 m. Stablo je prekriveno svijetlozelenim ukrasnim listovima, a grane i deblo su tamnosmeđe boje. Crna sapota je poznata po svojim loptastim plodovima, koji oblikom podsjećaju na paradajz, koji nakon zrenja mijenja boju iz zelene u smeđu. Zreli plodovi imaju prijatan, kremasto mesnati dio. Plod je bliski srodnik poznate kaki jabuke. Kao tipičan predstavnik tropskog voća, crna sapota odlično podnosi vrućinu, ali samo ako joj se obezbijedi potrebna vlažnost.

U posljednje vrijeme ovo voće postaje sve popularnije, jer se može uzgajati u stakleniku. Crna sapota voli vlažno i kiselo tlo, bogato organskom materijom. Razmnožava se sjemenom, a biljke počinju da donose plodove nakon šeste godine. Kako bi se podstaklo ranije sazrijevanje, u nekim slučajevima se radi i ciljano orezivanje. Cvjetovi su žutozeleni, ali kako ovo drvo ima puno listova, plodovi se i ne primjećuju. Ovo drvo kratko cvjeta, a zatim se pojavljuju plodovi. Vremenom grane otežavaju zbog plodova, pa se često spuštaju na zemlju, prenosi Agrosavjet .

Crna sapota), u narodu poznata kao “čokoladno voće”, sve je popularnija među ljubiteljima egzotičnih biljaka. Specifičnog je okusa koji podsjeća na čokoladni puding, što ga čini atraktivnim desertom u prirodnom obliku.

Osim neodoljivog ukusa, crna sapota se ističe i nutritivnom vrednošću. Ovo voće je bogato vitaminom C – jedna porcija sadrži do četiri puta više vitamina C od narandže. Takođe ima malo masti i kalorija, što ga čini idealnim za one koji žele zdrav desert. Osim toga, sadrži vlakna, kalcijum i željezo, što doprinosi zdravlju probave i jačanju imuniteta

Jeste li čuli za biljku koja ima ukus čokolade? Zvuči primamljivo, zar ne? Crna sapota (Diospyros digyna) je manje drvo, koje je najrasprostranjenije u područjima od Gvatemale do Meksika. Poznata je kao crna jabuka, a naziva se i čokoladnim pudingom. U domovini, odakle potiče ovo voće, crna sapota dostiže visinu i do 10 m. Stablo je prekriveno svijetlozelenim ukrasnim listovima, a grane i deblo su tamnosmeđe boje. Crna sapota je poznata po svojim loptastim plodovima, koji oblikom podsjećaju na paradajz, koji nakon zrenja mijenja boju iz zelene u smeđu. Zreli plodovi imaju prijatan, kremasto mesnati dio. Plod je bliski srodnik poznate kaki jabuke. Kao tipičan predstavnik tropskog voća, crna sapota odlično podnosi vrućinu, ali samo ako joj se obezbijedi potrebna vlažnost.

U posljednje vrijeme ovo voće postaje sve popularnije, jer se može uzgajati u stakleniku. Crna sapota voli vlažno i kiselo tlo, bogato organskom materijom. Razmnožava se sjemenom, a biljke počinju da donose plodove nakon šeste godine. Kako bi se podstaklo ranije sazrijevanje, u nekim slučajevima se radi i ciljano orezivanje. Cvjetovi su žutozeleni, ali kako ovo drvo ima puno listova, plodovi se i ne primjećuju. Ovo drvo kratko cvjeta, a zatim se pojavljuju plodovi. Vremenom grane otežavaju zbog plodova, pa se često spuštaju na zemlju, prenosi Agrosavjet .

Crna sapota), u narodu poznata kao “čokoladno voće”, sve je popularnija među ljubiteljima egzotičnih biljaka. Specifičnog je okusa koji podsjeća na čokoladni puding, što ga čini atraktivnim desertom u prirodnom obliku.

Osim neodoljivog ukusa, crna sapota se ističe i nutritivnom vrednošću. Ovo voće je bogato vitaminom C – jedna porcija sadrži do četiri puta više vitamina C od narandže. Takođe ima malo masti i kalorija, što ga čini idealnim za one koji žele zdrav desert. Osim toga, sadrži vlakna, kalcijum i željezo, što doprinosi zdravlju probave i jačanju imuniteta.AD

Inače, potpuno zreli plodovi teže između 700 – 900 g, a ovo je sastav u 100 grama: 12-15 g ugljenih hidrata, 22 mg kalcijuma, 0,7 g proteina, 191 mg vitamina C, 0,19 mg karotena , 0,03 mg vitamina B2, 23 mg fosfora, 0,2 mg vitamina B3. Sadržaj masti je minimalan.

slika

Plodovi se beru kada su potpuno smeđi i prilično mekani. Površina im je tamna, a mesnati dio gotovo crn. Okus crne sapote, kao što smo već rekli, podseća na ukus čokolade, ali tek kada je plod potpuno zreo, inače ima gorak ukus. Prilikom branja treba ukloniti grančice na kojima su bili plodovi. Ostale su samo mladice bez formiranih plodova, pa će se sledeće godine koristiti u procesu plodonošenja, piše Telegraf.

slika

Plodove treba čuvati vrlo pažljivo, kako ne bi oštetili površinu. Ako nisu potpuno zrele, ne treba ih držati u frižideru. Zreli plodovi mogu se čuvati nekoliko dana u frižideru, najbolje zamrznuti. Ako se čuva u frižideru, ova crna sapota može trajati i do pola godine. Uglavnom se konzumira svjež kao zamjena za čokoladu. Okus je savršeno upotpunjen sokom od pomorandže i rakijom. Ovo aromatično voće je dio mnogih sokova, šejkova, kolača i koktela.

Jutarnji.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare