16. Septembra 2024.

Nova epizoda u drami Evropske komisije: Važna ostavka, ozbiljne optužbe na račun Ursule!

Ona je navodno tražila od Makrona da povuče Bretonovu kandidaturu iz ličnih razloga

Dok su svi čekali razvoj slovenačkog kandidata za evropskog komesara, zbog čega je predstavljanje sastava buduće Evropske komisije odgođeno za sutra, u ponedeljak ujutro ova drama je dobila novi obrt. Francuski kandidat i sadašnji povjerenik Thierry Breton povukao je svoju kandidaturu u posljednjem trenutku .

U pismu generalnoj sekretarki Evropske komisije, Ilzi Juhansone, on također podnosi ostavku na svoju sadašnju funkciju komesara Evropske komisije. Breton navodi činjenicu da je šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen iza njegovih leđa, a da ga nije lično kontaktirala povodom toga, zatražila od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da iz ličnih razloga povuče Bretonovu kandidaturu i predloži drugog kandidata. U dogovoru sa Makronom, piše Breton, ponudila je da, ako ga povuku i predlože ženu, Francuzi dobiju važniji resor u budućem sastavu Evropske komisije.

“Sada ćete dobiti prijedlog za novog kandidata”, napisao je Breton. Zbog novonastale situacije Breton navodi da više nije u mogućnosti da obavlja funkciju člana Evropske komisije i podnosi neopozivu ostavku koja stupa na snagu odmah.

slika

Breton je često izražavao neslaganje sa predsjednicom Ursulom von der Leyen. Sada ostaje da se vidi koga će Francuska predložiti za novog kandidata. Nakon Bretonove ostavke, u EU se sve više čuju glasovi da Von der Leyen nije imala ni spisak komesara koje bi prošle sedmice predstavila Evropskom parlamentu. Zato je kao dobar izgovor smislila dramu oko slovenačke kandidatkinje Marte Kos .

Von der Leyen je očigledno tražila od mnogih zemalja da svoje muške kandidate zamijene ženama. Diplomatski izvori tvrde da je to učinila nespretno i prekršila pravilo nemiješanja u suverena prava jedne države članice. Osim toga, kako je naveo Breton, koji je sa njom radio pet godina, ona je to radila iza leđa kandidata.

Von der Leyen je 10. septembra prvo Evropskom parlamentu trebala predati listu s imenima komesara i resorima koje im je dodijelila. To se nije dogodilo, pa je novi rok određen za utorak, 17. septembar u jutarnjim satima. Kao razlog odugovlačenja naveden je “interni postupak u Sloveniji”. Međutim, prošle sedmice u Briselu su neki diplomatski izvori rekli da je ovo odlaganje bilo korisno za Von der Leyen, koja u to vrijeme nije imala potpunu sliku o tome šta će ponuditi kojem kandidatu kao resoru.

Barem ne spisak koji bi zadovoljio sve. A ona je, da bi dobila podršku za sebe, mnogima obećala mnogo toga. Prilikom dodjele portfelja mora zadovoljiti najutjecajnije zemlje članice. Takođe mora zadovoljiti ključne političke grupe u Evropskom parlamentu. Jer u slučaju većeg nezadovoljstva europarlamentarci mogu srušiti kandidate i dodatno odgoditi davanje saglasnosti za mandat cijele nove Evropske komisije.

Podnošenje liste Evropskom parlamentu prvi je korak u procesu saslušanja i potvrđivanja svakog od 26 komesara (predsjednica Von der Leyen je već dobila podršku Evropskog parlamenta) u nadležnim odborima Evropskog parlamenta. Odgađanje od nedelju dana već je uticalo, ali dodatno kašnjenje će učiniti početak mandata čak i do kraja ove godine gotovo nemogućim.

U Sloveniji je problem nastao nakon što je šefica odbora za evropske poslove odbila da na dnevni red stavi predstavljanje kandidata za povjerenika EU Marte Kos i glasanje za nju. Iako je mišljenje te komisije neobavezujuće, procedura se mora poštovati. Očekivalo se da će odbor dati svoje mišljenje u petak, 13. septembra, ali to se nije dogodilo. U Briselu su se nadali da će Slovenija do ponedjeljka pronaći formulu i usavršiti je kako bi Von der Leyen u utorak mogla predstaviti kompletan sastav.

Problemi u Sloveniji počeli su kada je vlada, očito na zahtjev Ursule von der Leyen, promijenila kandidata kako bi pomogla povećanju broja žena u budućem timu Komisije. Oni su povukli kandidaturu 
Tomaša Vesela , a umjesto nje kandidovala se bivša ambasadorka u Njemačkoj i bivša novinarka 
Marta Kos .

Opozicija u Sloveniji se tome protivi i krenula je u kampanju rušenja Kosa. Šef odbora slovenačkog parlamenta Franc Brežnik traži od Evropske komisije dokumente iz komunikacije sa slovenačkom vladom kako bi se vidjelo kako je povučen dosadašnji slovenački kandidat, koji je dobio podršku parlamenta. Bez toga on neće staviti na dnevni red izlaganje Marte Kos, što znači da Slovenija neće uskoro završiti svoju proceduru. Šef tog odbora u Sloveniji ima dvije sedmice da stavi tu tačku na dnevni red.

Za Von der Leyen ovo nije utjeha jer bi se rasprava u Evropskom parlamentu odgodila barem do kraja oktobra. Evropska komisija je na zahtjeve za objavljivanje pisama ili komunikacija između Von der Leyen i premijera Roberta Goloba odgovorila da su takve komunikacije “povjerljive prirode”.

U međuvremenu, opoziciona stranka Janeza Janše, SDS, koja je dio Evropske narodne partije, napada Kosa raznim optužbama. Spominje se da je navodno bila saradnica UDBA-e i da je kao ambasadorka u Švajcarskoj prijavljivana za mobing nad zaposlenima.

Von der Leyen bi u utorak i dalje mogla da predstavi sastav Evropske komisije bez slovenačkog kandidata, ali bi na toj listi naznačila koji resor će pripasti slovenačkom kandidatu, a kod koga je taj kandidat. Tako bi dobila barem malo vremena koje sve brže ističe. Očekivanja da će Evropska komisija biti spremna da započne svoj mandat 1. novembra ove godine sada se čine kao čudo. Budući da postoji mogućnost da Evropski parlament poništi neke kandidate, koje potom moraju zamijeniti novi kandidati iz zemlje iz koje dolaze, a oni moraju proći provjeru u komisiji za sukob interesa, kao i saslušanje u odbora, otvara se mogućnost da nova komisija uopće ne bude spremna prije kraja ove godine.

Jutarnji.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare