15. Septembra 2024.

Forbes: Poreska uprava završila kontrolu vječitih

Poreska kontrola koja je započela u februaru ove godine u košarkaškim klubovima Partizan i Crvena zvezda, po svemu sudeći je konačno završena.

Kako piše Forbes Srbija, nadzor je počeo praktično istovremeno, 20. februara. Tada je u registar APR-a upisana privremena mera kojom se zabranjuju statusne promene u dva kluba zbog poreske kontrole.

Međutim, ova mera nije i ukinuta istovremeno u oba kluba. Prvo je „skinuta“ Partizanu što sugeriše da je i poreska kontrola prva okončana u taboru crno-belih. Kako se može videti iz javno dostupnih podataka „češljanje“ poslovanja Partizana završeno je 9. avgusta.

Crvena zvezda je još mesec dana bila pod lupom poreznika. Crveno-belima je privremena mera obrisana tek 6. septembra.

Da li su poreznici otkrili bilo kakve nepravilnosti, verovatno nećemo saznati osim ukoliko to ne otkriju predstavnici klubova. Naime, Poreska uprava ne daje ovu vrstu informacija. To joj omogućava već čuveni član 7 Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji. On propisuje da je tajni podatak svaki dokument, informacija, podatak ili druga činjenica o poreskom obvezniku do kojih se došlo tokom nadzora.

S druge strane, poreski obveznici kod kojih dođe kontrola, od inspektora dobijaju nalog u kojem se navodi razlog nadzora. Tako su iz Forbes nakon početka poreske kontrole saznali iz Crvene zvezde da su inspektori stigli i da će proveravati poslovanje tokom dve godine – od 1. januara 2022. do 31. decembra 2023.

Oni su naveli tada da je u nadzoru i Budžetska inspekcija Ministarstva finansija koja proverava period od 1. juna 2022. do 20. februara 2024. Pojasnili su i da se kontroliše namena trošenja svih sredstava koje je klub dobio od države.

Sportklub.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare