Postoji li neki prirodni lek koji je popularniji od jabukovog sirćeta?
Proglašen kao izbor za one koji žele da podrže svoje zdravlje, jabukovo sirće je steklo popularnost zbog svojih potencijalnih efekata na kontrolu težine, zdravlje creva i još mnogo toga.
Nekada korišćen uglavnom kao kiseli sastojak u prelivima ili marinadama ili kao prirodno sredstvo za čišćenje u domaćinstvu, jabukovo sirće je sada steklo ime u svetu zdravlja.
Ovo su benefiti jabukovog sirćeta na naše zdravlje
Balansira nivo šećera u krvi
Glukoza u krvi na prazan želudac se odnosi na nivo šećera u krvi tokom stanja gladovanja. Neki podaci sugerišu da konzumacija jabukovog sirćeta može pozitivno uticati na nivo šećera u krvi natašte, posebno kod onih sa višim šećerom u krvi. U stvari, rezultati sistematskog pregleda i meta-analize pokazali su da konzumacija sirćeta značajno smanjuje nivo glukoze u krvi natašte kada se konzumira duže od osam nedelja.
Podržava zdrav nivo holesterola
Konzumacija jabukovog sirćeta značajno je smanjila ukupni holesterol u serumu i povećala HDL “dobar” holesterol u određenim populacijama, prema rezultatima objavljenim u BMC Complementari Medicine and Therapies. Nedavna studija objavljena u British Medical Journal-u takođe je otkrila da dnevne doze sirćeta mogu smanjiti holesterol, kao i težinu, telesnu masnoću i obim struka kod libanskih adolescenata i mladih odraslih osoba.
Naravno, ovaj prirodni lek treba praktikovati u kombinaciji sa ishranom za zdravlje srca ako je vaš cilj da imate zdrav nivo holesterola.
Pomaže u gubitku težine
Svakodnevno uzimanje jabukovog sirćeta ne garantuje trenutni gubitak težine, posebno ako ne vežbate ili nemate zdravu ishranu. Međutim, ako su dobro izbalansirana, zdrava ishrana i dosledna rutina vežbanja uključeni u vaš životni stil, onda vam dodavanje malo sirćeta može pomoći u gubitku telesne mase. Prema rezultatima studije iz 2021. godine objavljenoj u International Journal of Exercise Science, za one koji su uzimali 30 mililitara jabukovog sirćeta ili placeba četiri dana, ACV suplementacija je bila povezana sa značajnim smanjenjem telesne težine i telesne masti.
Studija British Medical Journal koju smo ranije spomenuli u vezi sa holesterolom takođe je otkrila da redovna konzumacija jabukovog sirćeta može pomoći u smanjenju telesne masti i poboljšanju gubitka težine.
Poboljšava apsorpciju hranljivih materija
Ljudi često raspravljaju o prednostima jabukovog sirćeta za varenje, što je delimično zbog činjenice da je sirće kiselo. Kao takva, njegova kiselost može poboljšati i podržati kvalitetno varenje, prema istraživanju objavljenom u Fish Phisiology and Biochemistry.
Sirćetna kiselina u jabukovom sirćetu može stimulisati proizvodnju digestivnih enzima, koji mogu pomoći u razgradnji i apsorpciji hranljivih materija iz hrane.
Pomaže u smanjenju apetita
Prema nekim istraživanjima, uključivanje jabukovog sirćeta u vašu dnevnu rutinu zapravo može pomoći da se osećate sito.
Francuska studija iz 2016. koja je koristila pacove u istraživanju, otkrila je da su metabolički poremećaji izazvani ishranom sa visokim sadržajem masti sprečeni uzimanjem jabukovog sirćeta, za koje se pokazalo da ima efekat zasićenja. Istraživači su otkrili da dodavanje ACV-a ishrani sa visokim sadržajem masti kod nekih pacova značajno smanjuje količinu hrane koju su životinje unosile.
Foto: Shutterstock/denira
Izvor: B92