12. Septembra 2024.

Šef njujorške policije podnio ostavku, agenti FBI-a su mu zaplijenili telefon

U novembru su agenti FBI-a također zaplijenili elektronske uređaje gradonačelnika Erica Adamsa

Šef njujorške policije (NYPD) Edward Caban podnio je ostavku u četvrtak, sedmicu nakon što su mu agenti FBI-a zaplijenili telefon tokom više federalnih istraga o korupciji u koje je uključeno nekoliko visokih gradskih zvaničnika.

Caban, imenovan u julu 2023., postao je prvi Hispanjolac na čelu policijske uprave New Yorka od njenog osnivanja prije 178 godina.

U saopćenju koje je dalo preko svojih advokata, Caban je rekao da je obaviješten da nije predmet istrage tužilaštva na Menhetnu i da će nastaviti da sarađuje sa istražiteljima.

“Moram biti potpuno fokusiran na NYPD. Međutim, galama nakon najnovijih dešavanja je to učinila nemogućim i spriječila me da obavim važan posao koji ovaj grad zahtijeva. Stoga sam odlučio da je u najboljem interesu NYPD-a da Podnosim ostavku na mjesto načelnika”, navodi se u saopštenju.

Prošle sedmice, istražitelji su zaplijenili mobilne telefone Cabana i njegovog brata blizanca , Jamesa Cabana , bivšeg policajca koji je otpušten 2001. godine i od tada vodi obezbjeđenje u noćnom klubu.

Agenti su zaplijenili telefone i pretražili domove nekoliko visokih gradskih zvaničnika u administraciji gradonačelnika Erica Adamsa , koji je 2022. godine postao drugi Afroamerikanac na čelu gradske vlade New Yorka.

U novembru su agenti FBI-a također zaplijenili elektronske uređaje gradonačelnika Adamsa.

U današnjem govoru u gradskoj vijećnici, Adams je rekao da sarađuje sa istražiteljima i pozvao svoje podređene da učine isto.

On je pohvalio Cabana što je uspio da smanji broj zločina u gradu tokom svojih 14 mjeseci na funkciji, ali i dodao da je njegova ostavka “najbolja odluka u ovom trenutku”.

Jutarnji.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare