11. Septembra 2024.

Kremasti jesenji potaž sa bundevom

Ne postoji ništa bolje od kremastog potaža sa bundevom da prigrliš zlatno doba godine koje je pred nama. Sa svojim raskošnim ukusima, ovo jelo je savršen način da iskoristiš sve prednosti sezonskih sastojaka i uživaš u bogatoj aromi jeseni.

Sastojci:
1 kg bundeve, očišćene i isječene na kockice
1 veliki luk, sitno isjeckan
2 češnja bijelog luka, sitno isjeckana
2 krompira, oljuštena i isječena na kockice
2 mrkve, oljuštene i isječene na kolutove
1 kašika maslinovog ulja
1 kašika maslaca
1 litra pileće ili povrtne supe (može se koristiti i voda)
200 ml vrhnja za kuhanje
So i biber po ukusu
Prstohvat muškatnog oraščića
Svježi peršun ili timijan za dekoraciju
Pržene sjemenke bundeve za ukras
Priprema:
U velikom loncu zagrij maslinovo ulje i maslac na srednjoj temperaturi. Dodaj sitno isjeckan luk i prži dok ne postane staklast. Dodaj bijeli luk i prži još 1-2 minute, pazeći da ne zagori.

Ubaci mrkvu, krompir i bundeve. Sve dobro promiješaj da se povrće sjedini sa uljem i lukom. Nastavi da dinstaš povrće 5-7 minuta dok ne počne da omekšava.

Dodaj pileću ili povrtnu supu (ili vodu) u lonac. Povećaj temperaturu i pusti da proključa, zatim smanji vatru na srednju i ostavi da lagano kuha 20-25 minuta, ili dok povrće ne postane potpuno mekano.

Kada je povrće skuhano, skloni lonac sa vatre i ostavi da se malo prohladi. Potom upotrijebi štapni mikser ili blender da dobiješ glatku i kremastu teksturu. Dodaj vrhnje za kuhanje, so, biber i prstohvat muškatnog oraščića, pa ponovo sve izmiješaj.

Vrati sve u lonac na laganu vatru i lagano zagrij potaž još nekoliko minuta. Probaj i po potrebi prilagodi začine.

Posluži kremasti potaž u dubokim tanjirima, dekorisan svježim peršunom ili timijanom i prženim sjemenkama bundeve. Uz to, posluži kriške hrskavog hljeba za savršen završni dodir.

Savjet više:

Kombinuj potaž sa salatom od svježih jesenjih namirnica za kompletan i hranljiv obrok. Uživaj u svakom zalogaju i osjeti toplinu jeseni u svakom kutku svog doma.

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare