Izuzetno jednostavno, a tako ukusno i hranljivo jelo.
Gulaš
0,5 kg suvog pasulja
1 glavica crnog luka
2 šargarepe manje
150 g korena celera
2 lovorova lista
maslinovo ulje
1 kašičica duplog koncentrata paradajza
300 g testenine po izboru
sol
biber
Pest
100 g pancete
4 čena belog luka
svježi peršun
Priprema
1Stavite pasulj da prokuva
Suvi pasulj možete potopiti preko noći da omekša i skratite vrijeme kuhanja.
Stavite da prokuva u hladnu vodu, a nakon što provri i kuva oko 10 minuta, procedite i bacite vodu.
2Pirjajte luk i korjenasto povrće
U šerpi u kojoj ćete kuvati pasulj na maslinovom ulju prvo propržite sitno seckani luk, celer i šargarepu iseckanu na sitno. Dodajte lovorov list i sve zajedno dinstajte oko 5 do 7 minuta.
3Dodajte pasulj
Dodajte mahune i sve prelijte vodom. Pustite da se kuva.
4Pripremite pesto
Pripremite pesto tako što ćete pancetu, bijeli luk i peršun usitniti u blenderu ili sjeckalici dok ne dobijete teksturu paste.
Kada je pasulj napola skuvan, u njega stavite pesto i dodajte koncentrat paradajza. Posolite, pobiberite i ostavite da se krčka.
5Dodajte tjesteninu
Gulaš je gotov kada pasulj omekša. Pred kraj skuvajte testeninu, pazeći na uputstva na pakovanju da je ne prekuvate.
Napomena
Ako koristite suho meso, kuhajte ga u isto vrijeme kad i pasulj. Ako želite da dodate kobasicu, stavite je pred kraj kuvanja.
Foto:domacicazavas
Index.hr