Ukusne i pune vitamina!
Promena načina ishrane sa dolaskom hladnijeg vremena može umnogome olakšati organizmu da se adaptira na nove uslove, ali i pružiti mu dodatnu energiju u sivim, kišnim danima. Ova promena ne mora nužno biti nagla, ali je svakako preporučljiva, kako bi telo dobijalo sve potrebne nutrijente, vitamine i minerale. Koje su namirnice najpoželjnije u danima pred nama i na koji ih je način najbolje pripremiti?
Bundeva – izvor beta-karotena i vitamina
Bundeva je bogata beta-karotenom, koji se u našem organizmu pretvara u vitamin A. On je ključan za zdravlje kože i sluzokože, koji su prvi u dodiru sa virusima koji vrebaju iz okruženja. Osim toga, bundeva je bogata i vitaminom C, kao i cinkom, koji takođe jačaju naš imunitet. Načina za pripremu bundeve ima beskonačno mnogo: možete napraviti okrepljujući potaž, poslužiti je kao prilog glavnom jelu ili spremiti pitu, koja će uz malo cimeta biti sjajan dezert.
Jabuke – riznica vitamina i antioksidanasa
“Jedna jabuka na dan tera doktora van”, izreka je koja se često koristi. I to sa razlogom. Jabuke su bogate antioksidansima, vlaknima i vitaminom C, koji u kombinaciji imaju vrlo pozitivan učinak na naš imuni sistem. Možete napraviti ceđeni sok, zapeći ih u rerni uz dodatak cimeta, dodati u ovsenu kašu ili je jednostavno pojesti sirovu – za šta god da se odlučite, organizam će vam reći hvala.
Batat – bogat ugljenim hidratima i kalijumom
Slatki krompir, odnosno batat, je prava riznica zdravlja: u njemu se sadrži velika količina minerala (naročito kalijuma), vitamini A i C, kao veliki procenat ugljenih hidrata, zahvaljujući kojima ćete biti i siti, i zdravi. Batat je sjajan u kombinaciji sa drugim povrćem, možete da pripremiti i sa mesom, a neki vole i da ga prepeku sa malo začina i maslinovog ulja, pa pojedu kao užinu. Svakako, ovo neobično povrće je sjajno za imunitet, pa se preporučuje da ga, posebno na jesen, na trpezi bude što više.
Brusnice – zdravlje u bobicama
Brusnice su sjajan saveznik u borbi sa virusima zahvaljujući velikoj količini antioksidanasa i vitamina C, a ujedno su i odlične i za zdravlje kardio-vaskularnog sistema. Pojedine studije ukazuju i na to da brusnice igraju važnu ulogu u prevenciji infekcija urinarnog trakta, prenosi portal Helt Atlast. Mogu se jesti sirove, suve ili dodati u omiljenu kašu ili smuti, a mogu se koristiti i u pripremi kolača i mafina.
Kelj – imunološka “bomba” i ubica virusa
Kelj je izuzetno važan za dobar imunološki sistem: bogat je vitaminima A, C i K, vlaknima, kalcijumom i gvožđem, zahvaljujući kojima ubija sve virusne infekcije i upalne procese u organizmu. Kelj možete dodati u salatu, obariti ga i poslužiti kao prilog ribi ili izblendati sa bebi spanaćem i drugim zelenišem i napraviti domaću imunološku “bombu” koja će ojačati organizam.
RTbalkan.