9. Septembra 2024.

“Hljeb, krevet i sapun”. Ovo je plan AfD-a za migrante

KLUB zastupnika AfD-a u Bundestagu je na vanrednoj sjednici pred kraj parlamentarne ljetne pauze definisao fokus svog rada u narednim mjesecima, s obzirom na naredne savezne izbore koji bi trebali biti održani krajem septembra 2025. .

Sudeći po sadržaju usvojenog dokumenta, koji navodi glavne stavove politike AfD-a, članovi Kluba u narednom periodu žele da se koncentrišu prvenstveno na tri oblasti: pitanje unutrašnje bezbednosti, ekonomsku i socijalnu politiku.

Prema rukovodstvu Kluba poslanika AfD-a, dominantna tema je pitanje migracija. Potpredsjednik kluba Tino Chrupalla je u tom kontekstu rekao da su migracije “majka svih problema”. 

Ovaj termin je već poznat njemačkoj javnosti. Prije nekoliko godina tadašnji savezni ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer označio je pitanje migracija kao “majku svih političkih problema u ovoj zemlji”. Bilo je to 2018. Seehofer (CSU) je tada bio ministar u vladi Angele Merkel (CDU), piše Deutsche Welle .

“Hleb, krevet i sapun”

U usvojenom dokumentu, grupa predstavnika AfD-a ponovo naglašava svoje već poznate stavove, a između ostalog traži odvraćanje migranata na njemačkim granicama, deportaciju osoba čiji je zahtjev za azil “odbijen”, a ako je “potrebno” i postavljanje ograde na granicama. Što se tiče lica koja kod sebe nemaju validna lična dokumenta, postupak za provjeru prava na azil uopće ne bi trebalo otvarati.

Osim toga, AfD se u usvojenom dokumentu zalaže za smanjenje poreznog opterećenja, povratak na nuklearnu energiju i produženje radnog vijeka termoelektrana na ugalj. Klub poslanika AfD-a staje u odbranu motora sa unutrašnjim sagorevanjem, odnosno sistema za grejanje (domaćinstva i sl.) na lož ulje i gas.

Što se socijalne politike tiče, članovi Kluba zastupnika AfD-a zahtijevaju: “Bürgergeld samo za Nijemce” azil i samo izbjeglice – beneficije u naturi, a ne novčane transfere. Sve to, kako kažu članovi AfD-a, “po principu ‘hljeba, kreveta i sapuna'”.

Weidel spominje apsolutnu većinu

Liderka AfD-a i šefica Kluba zastupnika (u duetu sa Chrupallom, prim. urednika) Alice Weidel napala je semaforsku koaliciju, a u kontekstu aktuelnih ispitivanja javnog mnjenja Vladu SPD-a nazvala je Zeleni i FDP “manjina”. Vlada semafora mora odstupiti, smatra ona. Weidel je optužio Sindikat CDU/CSU za kopiranje programa AfD-a u pogledu politike migracija.

Istovremeno, Weidel je definirala i više nego ambiciozne ciljeve AfD-a za predstojeće izbore u Brandenburgu (22. septembra 2024.) i za predstojeće savezne izbore: oni idu u pravcu “apsolutne većine”, rekla je. I dodala je da je samo s AfD-om moguć “pravi zaokret po pitanju azila”.

Trenutna i reprezentativna istraživanja javnog mnijenja predviđaju da će AfD osvojiti 27% glasova. Što se tiče rejtinga na nacionalnom, saveznom nivou, AfD trenutno uživa podršku 19 posto birača.

Index.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare