6. Septembra 2024.

Hrvatska i Turska će četiri dana obavljati osmatračke letove iznad BiH

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine obavijestilo je javnost da će se u periodu od 9. do 13. septembra 2024. godine nad našom zemljom obaviti novi planirani osmatrački let u okviru Sporazuma “Otvoreno nebo”.

Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Ministarstvom komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i Međunarodnim aerodromom Sarajevo, obavit će osmatrački let Republike Hrvatske. i Republike Turske, u skladu sa odredbama međunarodnog ugovora „Otvoreno nebo“.

Obavještavaju se građani da je riječ o najavljenoj aktivnosti, tokom koje će se posadi aviona i međunarodnim inspektorima pridružiti tim za podršku Oružanih snaga BiH i Ministarstva komunikacija i prometa BiH, te da će nema potrebe za bilo kakvim smetnjama.

Osmatrački let će biti izveden avionom CN-235 vojnog vazduhoplovstva Republike Turske.

Tačno vrijeme realizacije i putanja osmatračkog leta biće dogovoreni tokom zajedničkih priprema, nakon dolaska delegacija na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Snimanje teritorije se vrši senzorima certificiranim u skladu sa odredbama Sporazuma, nakon što ih pregledaju nadležni specijalisti Oružanih snaga BiH.

Sporazum “Otvoreno nebo” jedan je od sigurnosnih aranžmana, koji omogućava zemljama članicama da evidentiraju teritoriju zemlje nad kojom se vrši osmatrački let, kako bi se dobili podaci o vojnim snagama i njihovim aktivnostima.

Svrha Ugovora je izgradnja i razvoj povjerenja među članovima. Bosna i Hercegovina je pristupila ovom sporazumu 2003. godine. Od tada, u saradnji sa ostalim članicama, aktivno učestvuje u realizaciji osmatračkih letova, kako nad teritorijom BiH, tako i nad teritorijom drugih zemalja članica.

Klix.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare