5. Septembra 2024.

Ukrajinska vlada dobila je devet novih ministara

UKRAJINSKI poslanici danas su glasali za devet novih ministara, uključujući šefa diplomatije i dva zamjenika premijera. Riječ je o najvećoj rekonstrukciji vlade predsjednika Volodimira Zelenskog od početka ruske invazije 2022. godine.

Andrij Sibiha, iskusni, ali nepoznati 49-godišnji diplomata, preuzima Ministarstvo vanjskih poslova od Dmytra Kulebe, koji je posljednjih godina jedno od najprepoznatljivijih lica ukrajinske vlade na Zapadu. 

Rekonstrukcija Vlade počela je u utorak

Iako promjena neće utjecati na ukrajinsku vanjsku politiku koju je kroz rat vodio Zelenski, događa se u osjetljivom diplomatskom trenutku, kada Kijev traži dodatnu pomoć od svojih zapadnih saveznika, a istovremeno pokušava da se približi zemljama globalnog juga. . Zelenski ovog mjeseca putuje u Sjedinjene Države, gdje se nada da će predsjedniku Joeu Bidenu predstaviti svoj “pobjednički plan”. 

Rekonstrukcija Vlade počela je u utorak, kada je nekoliko ministara podnijelo ostavke. Najmanje pet drugih odjela već je ostalo upražnjeno ranijim odlascima. 

Dmitro Razumkov, predstavnik opozicije, smatra da nova imenovanja neće dovesti do velikih promjena. Većina odluka donosi se u kabinetu Zelenskog, koji je za vrijeme ratnog stanja dobio vanredna ovlaštenja, rekao je on. 

Ko su novi članovi vlade?

Portfelj Olhe Stefanjišine se proširio, pa je pored toga što je vodila ulazak zemlje u Evropsku uniju i NATO, postala i ministarka pravde. U govoru poslanicima prije potvrde, rekla je da su potrebne “stotine i hiljade” zakonskih izmjena da bi Ukrajina postala članica EU. 

Bivši inženjer, 32-godišnji Herman Smetanin, imenovan je za ministra strateške industrije, pa će biti zadužen i za domaću proizvodnju oružja. 

Oleksij Kuleba, bivši zamjenik šefa kabineta Zelenskog, imenovan je za zamjenika premijera. On će biti zadužen za rekonstrukciju, regione i infrastrukturu, važno odeljenje koje nadgleda potencijalno ogromne novčane tokove. Imenovani su i novi ministri poljoprivrede, kulture, životne sredine, boraca i sporta. 

Reuters piše da ova rekonstrukcija vlade djeluje kao političko osvježenje, moguće samo tokom ratnog stanja tokom kojeg se u Ukrajini ne održavaju izbori. 

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare